”Ovo je jedan fantastičan primjer kako jedna mala sredina koja je imala tešku prošlost može biti uspješna, pogotovo što se radi i o sredini koja nije infrastrukturno najbolje povezana s velikim centrima, a prepoznatljiva je ne samo u državi, nego i u Europi. U tom smislu, bilo bi fino kada bi se „pogoraždila“ cijela BiH i kada bi bilo puno takvih sredina”, kazao je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko tijekom današnje posjete Bosansko-podrinjskoj županiji.

 

Inzko se sastao s premijerom Emirom Okovićem, ministrima u Vladi i načelnicima općina u sastavu Županije, s kojim je razgovarao o aktualnoj situaciji, s fokusom na gospodarski razvoj.

Naglasak je dat i na pitanje raspodjele javnih prihoda koje su inicirale pojedine županije u Federaciji BiH.

”Shodno mandatu visokog predstavnika, iskoristili smo priliku i da ukažemo na pitanje raspodjele javnih prihoda te određenih prioriteta kad su u pitanju BPŽ-a i lokalne zajednice – prije svega, razvoj industrijskih zona i pronalazak poticajnih sredstava za naše gospodarstvenike. Smatramo da broj stanovnika nije osnovni i jedini parametar, te moramo biti svjesni da postoje određene županije kojei su u nepovoljnijem položaju. U samom startu bili smo puno više razrušeni i devastirani u odnosu na druge županije”, kazao je premijer Oković.

Također, naglašeno je da postoje pozitivni trendovi u smislu omjera uvoza i izvoza, što zahtjeva da svaka županija mora imati minimum sredstava da bi ispoštovala ustavne nadležnosti.

Tijekom ove posjete, visoki predstavnik se sastao s predstavnicima gospodarstvenika iz Goražda, kao i sa rukovodstvom županijske Skupštine, priopćeno je iz Vlade BPŽ-e./FENA

Odgovori