Nepoznata kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata “Buroj Property Development” najavila je nevjerojatnu investiciju od 4,5 milijardi maraka u gradnju turističkog naselja u općini Trnovo kod Sarajeva. Priča o namjeri ove kompanije izazvala je veliku pažnju u cijeloj regiji, a hrvatski i srpski mediji najavljuju je kao investiciju stoljeća. Ali, mnogo je još nejasnoća u vezi s najavljenim projektom, piše sarajevski “Dnevni avaz”.

 

Direktor kompanije “Buroj Property Development” Ismail Ahmed svojim je potpisom na Memorandum o suradnji potvrdio da postoji spremnost za ulaganje u gradnju kompleksa čija se vrijednost procjenjuje na 4,5 milijardi konvertibilnih maraka.

Traže nove zakone

– Ovo je prvi korak ka izgradnji jakog partnerstva – kazao je Ahmed. Dodao je kako je njegova firma jedna od vodećih u UAE te da se odlučila na investiciju na poziv Veleposlanstva UAE u BiH.

Uz njega je potpis na ugovor stavio i Ibro Berilo, načelnik općine Trnovo, na čijoj bi se teritoriji gradio kompleks najavljen kao – najveći turistički grad u jugoistočnoj Europi.

Prema planovima koji su u ponedjeljak predstavljeni, uslijedila bi gradnja hotela, apartmanskih zgrada s tisućama smještajnih jedinica, velikog trgovinskog centra te cjelokupne prateće infrastrukture.

No, protokol o suradnji, kako je sarajevskom listu rekao Berilo, još nije zakonski provediv. Prema njegovim riječima potrebno je mijenjati zakone u našoj zemlji koji ne poznaju ovakav način ulaganja, za što je potrebno čekati formiranje Kantonalne i Federalne vlade.

– Sa Zavodom za planiranje Kantona Sarajevo moramo utvrditi urbanističko-tehničke uvjete koje ćemo prezentirati investitoru. Ovo je potpuno drugačiji tip ulaganja u našu zemlju od onoga iz Kuvajta i Turske, a zakoni koje imamo nisu funkcionalni i ne podržavaju razvoj – kazao je Berilo.

Još nije poznata ni lokacija na kojoj će se praviti “Burooj Ozone”, a investitor će odabrati najbolju nakon analize.

Smirivanje naroda

Kompanija koja je najavila najveću investiciju u BiH u povijesti, sudeći prema internet-prezentaciji, osnovana je prošle godine i ima još tri planirana projekta u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, među kojima su stambena zgrada i trgovački centar. Nije, međutim, kako piše “Avaz” navedeno da je neki od njih realiziran ni koja je njihova vrijednost.

Vlasnik ove kompanije još sredinom prošle godine najavljivao je investiciju u BiH, ali je tada govorio o znatno manjem iznosu ulaganja od oko dvije milijarde dirhema, što je oko 500 milijuna maraka.

List primjećuje i kako nigdje u svijetu tako ogromnu investiciju za jednu zemlju, mnogo veću od BiH, ne potpisujem načelnik vrlo male općine, već državni vrh.

Čuvena investicija “Beograd na vodi”, u iznosu manjem od tri milijarde KM u Beogradu je predstavljena na razini premijera dviju država, a prikazani su i urbanističko-tehnički detalji, te i makete onoga što će se tamo graditi.

U Trnovu je napravljen šou s anonimnim investitorom, a sve po poznatoj reprizi manifestacije Sarajevo biznis forum, kojom se prilikom Bosni i Hercegovini obećavaju po dvije milijarde KM koje još nitko nikada nije vidio, primjećuje “Avaz”.

Zvuči nestvarno

Prema riječima gospodarstvenika Safudina Čengića, predsjednika Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH, svako ulaganje u našu zemlju je pozitivno.

– Toliki novac zvuči nestvarno, ali bio sam u Kataru, tako da znam da za arapski svijet novac ne predstavlja problem. Preferiram gospodarske pogone, ali će mi, svakako, biti drago ako investicija bude realizirana, u skladu s propisima naše države – mišljenja je Čengić./HMS/

Odgovori