Tokom proteklog vikenda na području Srednjobosanskog kantona prijavljeno je  ukupno 18 krivičnih djela.

Dana 02.11.2013.godine u 22,10 sati u PS Gornji Vakuf – Uskoplje prijavljena je teška krađa motornog vozila marke Golf 2, registarskih oznaka J58-K-225, koje je bilo parkirano u ulici M.B.Stočanina u Gornjem Vakufu – Uskoplju. Uviđaj u povodu krađe izvršili su službenici OKP PU Bugojno, a u toku su aktivnosti na pronalasku vozila i izvršioca ovog krivičnog djela. 

– U okviru pojačanih mjera na spriječavanju krađe vozila, službenici kriminalističke policije PU i PS Kiseljak su dana 03.11.2013 godine, prilikom obilaska terena oko 01,00 sati u ulici Kreševska cesta – Kiseljak, u parkiranom vozilu Golf 2, registarskih oznaka 405-K-080 primjetili 2 osobe. Izvršenom kontrolom utvrđeno je da se radi o M.A. rođen 1996.godine iz Visokog i A.M. rođen 1990.godine, također iz Visokog. Pregledom vozila uočena su oštećenja na bravi za startanje motora, što je upučivalo na sumnju da se radi o pokušaju krađe vozila. Prilikom kriminalističke obrade, kao i daljom pretragom terena, u istoj ulici pronađeno je i vozilo marke Škoda-Octavia, registarskih oznaka 927-J-247, na kojem su primječeni tragovi oštećenja na vratima vozača, što je ukazivalo da su navedene osobe pokušale krađu i tog vozila. Nakon završene kriminalističke obrade protiv njih će biti podnesen izvještaj nadležnom tužilaštvu.

NAKNADNO RASVJETLJENA KAZNENA DJELA

– Policijski službenici PS Bugojno otkrili su izvršioca kaznenog djela krađe prijavljene dana 14.10.2013. godine na području Bugojna. Osumnjičeni za izvršenje ovog kaznenog djela je M.H. rođen 1990.godine iz Bugojna. Protiv istog je podenen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu kantonalnom tužilaštvu Travnik.

JAVNI RED I MIR

Evidentirano je 18 slučajeva narušavanja JRM , od čega je 5 slučajeva učestvovanja u tuči, 4 slučaja naročito drskog ponašanja, 1 slučaj omalovažavanja ovlaštene službene osobe, 1 slučaj prosjačenja i 6 slučajeva ostali prekršaji. U prekršajima je učestvovalo 35 osoba

SIGURNOST SAOBRAĆAJA

Dogodila se 31saobraćajna nezgoda u kojima su 3 osobe zadobile teške tjelesne povrede, a 8 osoba lakše tjelesne povrede.
Iz saobraćaja je isključeno 10 vozila i 25 vozača motornih vozila, uručena su 243 prekršajna naloga zbog prekršaja u oblasti saobraćaja, a evidentirano je i 265 prekršaja mobilnim radarom.

AKTIVNOSTI POLICIJE

Službenici policije su na području cijelog kantona preduzimali mjere na osiguranju nesmetanog obilježavanja vjerskih praznika ,,Svi Sveti”, Dušni dan” i ,,Nova Hidžretska godina”. Na području Jajca, Fojnice, Kiseljaka, Busovače, Viteza i Kreševa provedene su lokalne akcije kontrole saobraćaja sa akcentom na kontrolu alkoholiziranosti vozača i registracije vozila. U Bugojnu su službenici policije radili zajedno sa službenicima Kantonalne uprave za šumarstvo, dok su u Jajcu, na osnovu potjernice Općinskog suda Bugojno, lišili slobode jednu osobu i predali je službenicima sudske policije. U Donjem Vakufu i Busovači je pružena pomoć u radu i službenicima Kantonalne tržišne inspekcije, prilikom kontrole prometa visokotarifne robe. U okviru kamapanje prikupljanja nelegalnog oružja i minsko eksplozivnih sredstava pod nazivom „Izaberi život bez oružja“, građani su policiji u Bugojnu predali dvije ručne bombe.

Odgovori