Sastanak političkih lidera stranaka koje čine većinu na državnom nivou zakazan je za nedjelju, 22. veljače, u 16 sati u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu, doznaje Fena.

 

Predstavnici stranaka kazali su danas Feni da su stavovi o formiranju Vijeća ministara BiH približeni, a u nedjelju bi, najavljuju, trebalo sve biti definirano što bi u konačnici rezultiralo predlaganjem ministara za Vijeće ministara BiH.

HDZ-u bi trebali pripasti pozicije ministra financija i trezora i odbrane, a mediji su objavili da bi na te pozicije mogli doći Vjekoslav Bevanda (dosadašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH) i Marina Pendeš (dosadašnja zamjenica ministra obrane).

No, predsjednik HDZ-a BiH izjavio je danas kako ”nema realizacije dogovora o Vijeću ministara BiH bez dogovora o Vladi Federacije BiH. Naveo je kako smatra da je potrebno što prije uspostaviti novu vlast.

“Siguran sam da će HDZ i stranke okupljene oko nas dobiti tri ministarska i četiri zamjenička mjesta i jedino što je danas sigurno jeste da imamo ministarstvo financija na razini BiH, a sve ostalo je u fazi razgovora”, rekao je Čović.

“Svi smo rekli svoje želje i to je jasno. Svaka od tri strane trebale bi dobiti po dva, uvjetno rečeno, malo značajnija ministarstva”, rekao je Čović.

Ideja je, dodaje on, da u nedjelju, prije dolaska visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini budu završeni razgovori oko Vijeća ministara BiH.

Glavni tajnik SDA Amir Zukić kazao je Feni da su imena budućih ministara koja se pojavljuju u medijima još na razini spekulacija, ali je izrazio uvjerenje da će uskoro doći do konačnog imenovanja svih ministara u Vijeću ministara BiH.
U medijima je objavljeno da je cilj SDA da, uz predsjedavajućeg, predloži ministra pravde i civilnih poslova, a najavili su i da bi buduća ministrica pravde trebala biti Alma Čolo, a ministar civilnih poslova Adil Osmanović.
U izjavi Feni glavni tajnik DF-a Sifet Podžić kazao je da bi ovoj stranci trebalo pripasti mjesto ministra prometa i komunikacija te još dvije ili tri zamjeničke pozicije i to vjerojatno zamjenika ministra vanjskih poslova, obrane i financija ili pravde.
No budući da sve još nije definirano danas nije mogao govoriti o imenima, naglašava da je preostalo da se definira kome će pripasti mjesto ministra civilnih poslova i zamjenika ministra vanjskih poslova.
Partiji demokratskog progresa (PDP), koja je dio koalicije Saveza za promjene, pripalo bi mjesto ministra vanjskih poslova (kandidat je Igor Crnadak), ali Crnadak je danas u izjavi Feni kazao kako o tome još ne može govoriti.
Kao glavni tajnik PDP-a izrazio je nadu da će u nedjelju biti postignut dogovor o tome kojoj će partiji pripasti koji resori budući da su politički lideri već uradili mnogo posla.
Srpskoj demokratskoj stranci (SDS), stranci koalicije Saveza za promjene, pišu mediji, trebala bi pripasti pozicija ministra sigurnosti (kandidat je Dragan Mektić) te mjesto ministra trgovine i ekonomskih odnosa, a ta stranka, pišu mediji, trebala bi predložiti Mirka Šarovića.
Na prvom zajedničkom sastanku čelnika stranaka održanog u srijedu potvrđeno je da je o raspodjeli osam ministarstava postignuta načelna suglasnost, dok se tek treba definirati kome pripada pozicija ministra civilnih poslova./FENA

Odgovori