Građani Bosne i Hercegovine su u prošloj godini na uvezenu vodnu potrošili čak 17. miliona KM, dok je izvezeno svega 15.253 tona vrijednih 2,8 miliona maraka, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Iako smo prema podacima Svjetske banke uvršteni među 7. evropskih zemalja po bogatstvu pitkom vodom, izvezli smo pet puta manje količine od uvezene. Pored kvalitete naše vodu tu su i njena ljekovita svojstva, slijede dva primjera iz Deževica kod Kreševa.

 

Izvorište Nevra se nalazi na padinama Bitovnje planine koja zajedno sa drugim visokim planinama Vranice pripada „srednjobosanskom škriljavom gorju“ u središnjim Dinaridima Bosne i Hercegovine. U ovim planinama sa alpskom klimom i visinama preko 2.000 metara sudaraju se hladne sjeverne i tople mediteranske struje što omogućava obaranje veoma velike količine padavina i održivost vodnog potencijala u ovom području.

Izvorište Nevra se nalazi na nadmorskoj visini od 1.200 metara i hipsometrijski je jedno od najviših izvorišta u Europi koje se koristi za flaširanje vode.

Kvalitetna odjeća za vaše najmlađe

Samo najbolje za vaše najmilije

Njena niska mineralizacija čini ju izrazito mekanom vodom, što znači da je voda sa izrazito malom mogućnosti stvaranja kamenca.

Jedna je od rijetkih voda koja nema natrija u sebi. Samim tim je odlična za rad bubrega i osobe koje imaju probleme s bubrezima, mogu je nesmetano u velikim količinama piti bez straha od kamenca.

Kristalnim analizama urađenim u Njemačkoj, utvrđeno je da Nevra utiče i na poboljšanje cirkulacije krvi, te se preporučuje srčanim bolesnicima. (Centralna.ba)

Kvalitetna odjeća za vaše najmlađe

Samo najbolje za vaše najmilije

Odgovori