Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske još nema rezultate provjere postupaka nostrifikacije diploma u Hrvatskoj komori dentalne medicine (HKDM), a svaki će postupak za koji se utvrdi da nije bio pravilno proveden komora morati ponoviti o svojem trošku, stoji u odgovoru Varginog ministarstva na upit o navodnom blokiranju stomatologa iz Bosne i Hercegovine i Srbije u strukovnoj komori, pišeNovi list.

Ministarstvo zdravlja zatražilo je provjeru postupaka zbog više pritužbi doktora dentalne medicine iz država bivše Jugoslavije da su ispiti koje moraju proći da bi nostrificirali diplome – nepoloživi.

”Ispit je održan za osam kandidata, a svi su kandidati pali ispit, te podnijeli pritužbu u kojoj su opisali test. Mišljenja smo da to ukazuje kako je potrebno objektivno ocijeniti samu provjeru osposobljenosti, što smo i zatražili od Komore”, objašnjava Marija Pederin, viša savjetnica u Ministarstvu zdravlja.

Na njihov je zahtjev, dodaje, komora osnovala povjerenstvo sastavljeno od stručnjaka koji u primarnoj djelatnosti provode izobrazbu, preispitivanje testova i ocjenu objektivnosti. Stručnjaci koji sada provode provjeru testa nisu sudjelovali u sastavljanju pitanja niti u samoj provedbi testa, što bi trebalo osigurati objektivnu ocjenu spornih nostrifikacijskih ispita, piše Novi list.

Zadatak je povjerenstva preispitati objektivnost i težinu pitanja, postotak prolaznosti i pravilnost provedenog postupka, a rezultate rada povjerenstva komora je dužna dostaviti ministarstvu, što dosad nije učinila. Vargino je ministarstvo dopis Komori poslalo 27. siječnja, od čega je prošlo gotovo mjesec dana.

Iz ministarstva poručuju kako, bez obzira na ishod ovog slučaja, provjeru osposobljenosti kandidata za nostrifikaciju diploma provode kvalificirani stručnjaci, profesori sa studija dentalne medicine zagrebačkog, riječkog i splitskog sveučilišta, a sadržaj pitanja prilagođavaju utvrđenoj razlici u odnosu na programe koje su kandidati iz drugih država završili.

Odgovori