Hoće li Srednjobosanska županija dobiti novu Vladu idućeg tjedna, znat će se već sutra do kada istječe neformalni rok za sastanak središnjica SDA, HDZ-a BiH i DF-a, a koje trebaju pokušati relaksirati odnose na županijskoj razini i razriješiti gordijski čvor koji se pojavio u toj županiji, a koji se manifestira u nemogućnosti dogovora o načinu raspodjele devet pozicija u Vladi, prenosi Dnevni list.

Do sada su iz DF-a prvo povukli iz pregovora, a zatim i vratili uz želju da do dogovora dođe, no i dalje uz iste zahtjeve kada je u pitanju raspodjela pozicija, a koji su od početka predstavljali kamen spoticanja u ovoj županiji. Posljednji sastanak DF-a i SDA nije urodio plodom pa se cijela stvar odlučila dići na višu razinu jer je postalo jasno kako postoji sukob, prvo DF-a i SDA oko pozicije u Skupštini, zatim DF-a i HDZ-a BiH oko srpskog ministarstva te u konačnici HDZ-a BiH i SDA oko premijera, piše Dnevni List.

Traži se balans

U pozadini cijele priče ipak nije tek puki matematički zbroj pozicija u izvršnoj vlasti, već činjenica da HDZ BiH kao izborni pobjednik vidi ogromnu šansu koju do sada nije imao da konačno omogući balans u radu Vlade na način da nitko nikoga ne može preglasati. SBŽ i jest županija s posebnim režimom, no sada se pojavila prilika da se uz mehanizam zaštite u županijskoj Skupštini, u Vladi stvori takav raspored koji će onemogućiti da SDA preglasava HDZ. Međunacionalni odnosi tako su izišli u prvi plan što i ne čudi s obzirom na činjenicu kako je središnja Bosna i danas osjetljivo područje i s razlogom se naziva kralježnicom Federacije, a blaga prednost Bošnjaka, koju su do sada imali u institucijama vlasti, predloženim bi se paketom istopila. Naime, na stolu su i dalje dva prijedloga od kojih je jedan neprihvatljiv za SDA, a drugi za DF.

Manjinska Vlada?

Oba, pak, polaze od toga da se devet pozicija u Vladi (premijer i osam ministarstava) dijeli na ravnopravan način između hrvatskog i bošnjačkog bloka. Prva varijanta prijedloge predviđa da HDZ dobije četiri ministarstva iz hrvatske kvote te jedno srpsko, što je pak neprihvatljivo DF-u koji od početka ‘puca’ na srpski resor. Druga varijanta je da tri ministarstva i premijer odu u ruke HDZ-u BiH što je pak izazvalo protivljenje SDA koji bi time ostao bez jedne od moćnijih poluga u vlast.
Prema svemu sudeći, zbog složenosti i ozbiljnosti situacije pomoć s viših razina bit će itekako potrebna, a da je tomu tako, svjedoči i izjava predsjednika srednjobosanskog Županijskog odbora SDA Asima Mekića koji je potvrdio kako se do početka idućeg tjedna predstavnici tri stranke na najvišoj razini u Sarajevu, zajedno s čelnim ljudima sva tri županijska odbora, trebaju naći za istim stolom i pokušati dogovoriti neko rješenje. Ukoliko se u ponedjeljak ne dođe do dogovora, SDA i HDZ BiH kreću, doznajemo, s intenzivnim pregovorima koji bi kao rezultat mogli imati formiranje vlasti isti tjedan, pa i uz mogućnost manjinske Vlade bez DF-a, ali uz potporu jedne od ostalih stranaka u županijskoj Skupštini čije bi ruke bile dovoljne za potrebnu dvotrećinsku većinu. Podsjećamo, HDZ BiH i SDA sada imaju 17 ruku te su im potrebna još tri zastupnika kako bi Vlada dobila potporu.

Odgovori