Dvadest četiri godine je od povijesne bitke. Bitke za Novu Bilu i cijelu Lašvansku dolinu. Na spomen-obilježju “Pješčara” koje je podignuto na ovoj koti u znak sjećanja na poginule branitelje, slavljena je sveta misa zadušnica koju je predvodio fra Drago Pranješ uz koncelebraciju fra Slavka Petrušića.
Pred početak misnoga slavlja, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, svim poginulim braniteljima, poklonili su se predstavnici općinskih i županijskih udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, predstavnici političke i izvršne vlasti Travnika i Srednjobosanske županije. To su učinili i predstavnici Oružanih snaga BiH.

U obrani tog vrlo važnog strateškog položaja tijekom rata poginulo je ukupno 68 pripadnika HVO-a a više od stotinu ih je lakše i teže ranjeno. No, kota Hrašće, akcijom “Pješčara” je obranjena, Nova Bila i hrvatska enklava Lašvanska dolina, 316 dana od daleko brojnijih snaga Armije BiH opkoljena i neprekidno napadana.
“Ovi prostori su tijekom jednog dana, od sedam sati ujutro do 13 sati poslijepodne, tri puta padali, tri puta smo ih uspjeli vratiti . Svakodnevno su bili napadi, bilo je strahovito teško sačuvati ovu kotu jer pripadnici Armije sve snage su uložili kako bi zauzeli Novu Bilu. Danas nakon 24 godine, na ovaj dan osjećam se i ponosno i tužno. Tužno zbog sve djece koji su ostali bez oca, zbog majki koje su ostale bez sinova. Ponosan, jer smo uspjeli ostati na ovim prostorima, bez obzira koliko je mali prostor, ostao je sačuvan kao Hrvatski.”, rekao je Srećo Čuturić, zapovijednik Druge bojne travničke Frankopan.
Naime, tog kobnog 12. lipnja 1993. godine, nakon što su nekoliko dana prije nadmoćne snage Armije BiH iznenada napale postrojbe HVO-a i hrvatska naselja u općini Travnik, protjerali Hrvate s tih područja, do tada svoje ratne saveznike u borbi protiv JNA i srpskih paravojnih snaga, na ovoj koti, koja je tijekom dana u više navrata padala u ruke bošnjačkih snaga, poginula su 22 bojovnika, a više desetaka ih je ranjeno. Bili su to pripadnici Druge bojne travničke Frankopan brigade HVO-a, ali i pripadnici postrojbi za posebne namjene „Žuti“, Tvrtkovci“ i „Vitezovi“.

Tanja Meljančić

Odgovori