Brojni bračni parovi kao najsretniji dan u životu navode rođenje prvog djeteta. Ali parovi bez djece zapravo su puno sretniji u braku nego oni s djecom, pokazalo je istraživanje. Najvažniji detalj jakih veza je govoriti – hvala ti.

Ljudi bez djece zadovoljniji su u svojim vezama i osjećaju se više cijenjenima. 

Studija, koju je proveo britanski Open University, uključivala je intervjuiranje i anketiranje pet tisuća osoba svih uzrasta, statusa i seksualnih orijentacija. Kada su trebali ocijeniti kvalitetu veze, oni bez djece istaknuli su se kao najsretniji. I muškarci i žene rangirali su kvalitetu svoje veze više od onih koji imaju djecu.

Također parovi bez djece puno više rade na tome da održe vezu, poput odvajanja vrenmena za partnera, odlazaka u šetnju i slično, od onih koji imaju djecu.

Ipak, na pitanje kako su općenito zadovoljni sa životom, rezultati su nešto drugačiji.

Majke su najsretnije od svih ostalih grupa, dok su žene bez djece najnesretnije. Za usporedbu, muškarci bez djece samo su za nijansu manje sretni od muškaraca s djecom.

Studija je otkrila i neke trivijalnije veze koje su ključne za sretnu vezu, poput toga da partner svojoj supruzi skuha šalicu čaja. Također je otkrila skrivenu strast parova da navuku zastore, stave glazbu i zajedno plešu.

Ipak, od svih kategorija jedna jednostavna gesta iskočila je kao najvažniji detalj jakih veza – govoriti ‘hvala ti’.

Oni koji su prošli kroz ružan prekid veze ili razvod braka također su skloniji poduzimanju koraka i jačanju svojih sadašnjih veza od onih koji nisu, pokazala je studija.

Parovi su također trebali navesti dvije stvari koje partneri čine, a zbog kojih se osjećaju cijenjeno. Pokazalo se da su važnije sitnice, poput kuhanja čaja, a ne velike romantične geste.

Kada su u pitanju aspekti braka koji ima pričinjavaju najmanje zadovoljstva pored nedostatka intimnosti i komunikacijskih problema, tu su i kada partner vozi presporo, mljackanje kod jela, ne isključivanje svjetla i grickanje noktiju, prenosi Magazin.hr

Odgovori