XSTAT 30 je uređaj nalik injekciji, ali nema iglu i ne sadrži tekućinu – njime se u ranu od metka ubacuje hrpa malih spužvica napravljenih od drvene pulpe, premazanih hitosanom.

Djeluje na principu upijanja krvi i brzo zaustavljanja krvarenja, što je najbitnija stvar u cijeloj priči jer statistike smrti civila koji su stradali od metka pokazuju da 30-40 posto smrti nastaje upravo zbog samog krvarenja, a ne toliko ozljede organa, dok od tog dijela čak polovica ljudi umre jer nisu na vrijeme stigli do bolnice.

Danas se prostrijelne rane još uvijek tretiraju gazom i pritiskom, no to nije najbolji način. XSTAT 30 je odobren za bojišta još u proljeće 2014., ali sad je nakon testiranja odobren i za civilnu upotrebu. Antimikrobni premaz od hitosana pomaže u zgrušavanju krvi – hitosan je testirala i NASA u uzgoju biljaka u svemiru, a radi se od oklopa morskih rakova, škampa, svega što u sebi ima hitina.

Svaki aplikator ima dovoljno spužvica za upiti oko pola litre krvi. Stvar, naravno, nije savršena, spužvice se pri obradi rane moraju vaditi jedna po jedna i bitno je da ništa ne ostane u pacijentu jer nisu biorazgradive, ali označene su malim X-om koji se lako vidi na rentgenskoj snimci. Bolje jos jedna mala operacija nego smrt. Ne može se koristiti na nekim dijelovima tijela, ali što god može smanjiti broj mrtvih – pali./Index.hr

Kvalitetna odjeća za vaše najmlađe

Samo najbolje za vaše najmilije

Odgovori