I ove godine, tradicionalno je svu dobru djecu u kripti župne crkve BDM u Jajcu, posjetio Sveti Nikola, nakon večernje Sv. Mise, koju je predvodio jajački gvardijan fra. Zoran Mandić, na kojoj se odavno nije skupilo više dobre djece i sretnih roditelja.

Uz prigodan program i recitacije, dočekali smo Svetog Nikolu, a na trenutak se pojavio i krampus, pitajući za djecu koja nisu bila dobra. Okupljeni mališani , kazali su Sv.Nikoli da su bili dobri i potvrdili s više prikladnih recitacija, uz glazbenu pratnju s.Dubravke i jajačkog zbora. Sveti Nikola je ispričao djeci priču, podijelio darove i fotografirao se sa svakim djetetom i ponovo tajnovito nestao, jureći prema drugoj djeci.

Tko je zapravo Sv. Nikola kojem se danas sva djeca toliko raduju . Rođen je u gradu Patari u Maloj Aziji, u pokrajini Liciji ,živio je u 3. stoljeću. Imao je bogate roditelje koji dulje vrijeme nisu mogli imati djece, pa su od Boga izmolili malog Nikolu koji je dobio ime po stricu biskupu u Miri, nažalost njegovi roditelji ubrzo umiru i Nikola ostaje sam. Postaje svećenik želeći širiti ljubav i dobrotu,a potom i biskup koji noći provodi moleći, a dane pomažući nevoljnima i šireći vjeru. Svojim blagoslovom ozdravlja dijete kojem je zapela riblja kost u grlu, te ga otad nazivamo zaštitnikom djece. U svom životu uvijek se borio protiv nepravde i za ljubav prema bližnjemu u kojem je prepoznavao Boga. Iscrpljen pokorom i poslovima umire 6. prosinca 327. Godine. Mi ga danas prepoznajemo u tajanstvenom lika koji potajno dolazi i obraduje djecu svojim poklonima. Ta tradicija vuče korijene iz legende,da je u blizini roditeljske kuće sv. Nikole, živio je čovjek, nekad bogat, ali izgubio je carsku službu i sav imetak. Imao je tri kćeri, koje bi se mogle udati, ali im nije mogao dati miraza. I nesretni otac odlučio je trgovati ljepotom i mladošću svojih kćeri, da tako zaradi. One su se pomolile Bogu,moleći da ih izbavi od toga zla i spasi njihovu čast i poštenje. Sv. Nikola doznao je za tu odluku njihovog oca pa uzme vrećicu, napuni je zlatnicima, umota u platno i prišuljavši se noću potajno do kuće, ubaci zamotane zlatnike kroz prozor. Otac se začudio , kad je ujutro našao tako veliki novac. Prebrojivši zlatnike,odluči da časno uda jednu kćer, opremio je i dade joj miraz. To se ponovi kada nađe, jednog jutra i drugu vrećicu sa zlatnicima. Spremi on ubrzo i treću kćer. A kad je i to bilo gotovo, sve mu je nešto govorilo, da će onaj dobrotvor i po treći put doći pa ga je u zasjedi čekao nekoliko noći. I doista, baš kad sv. Nikola ubaci svoj dar i za najmlađu kćer, skoči otac, stigne neznanca i prepozna u njemu Biskupa Nikolu. Unatoč zaklinjanju neka šuti, sretni otac je razglasio po cijelom mjestu za njega tako radosnu vijest. Drugi kraj priče je bliži našim današnjim običajima ,te kaže da je Nikola vidio da ga otac djevojaka čeka, pa se odluči, popeti na krov i zlatnike ubacio kroz dimnjak. Kako su se na otvorenom ognjištu sušile čarape, zlatnici su pali u njih, i od tuda dolazi stavljanje poklona bilo u čarape ili čizmice. (Bare Pršlja)

http://www.centralna.ba/vijesti/drustvo/item/8765-foto-sv-nikola-obradovao-male-jajcaneAutor: Bare Pršlja

Kvalitetna odjeća za vaše najmlađe

Samo najbolje za vaše najmilije

Posted by Centralna on 6. prosinca 2015

Odgovori