Fojnica – Jučer je u Franjevačkom samostanu u Fojnici održana prva večer obilježavanja 20. obljetnice ubojstva Fra Nikice Miličevića i Fra Leona Migića. Jučerašnje obilježavanje ujedno je bilo i uvod za današnje ‘centralno’ obilježavanje koje će započeti u 17:00h, Misom koju će predvoditi provincijal Bosne Srebrene, fra Lovro Gavran.

Podsjetimo, 13.11.1993. godine, u 13:00h pripadnici tadašnje Armije BiH krvnički su ubili gvardijana fojničkog samostana fra Nikicu Miličevića, te vikara fra Leona Migića. U to vrijeme osim ubijenih fratara bili su prisutni još neki fratri, časne sestre, te nekoliko župljana koji su potražili utočište u samostanu. Većina njih su još uvijek živi i sa suzama svjedoče o ovom događaju.

Jučer u 17:00 sati u samostanskoj crkvi počela je misa u čast ubijenih Fratara, a istu je predvodio gvardijan Franjevačkog samostana u Fojnici, fra Nikica Vujica. Nakon sv. mise u samostanskoj crkvi održana je promocija knjige “Pucnji u fratre”, autura Zorana Oroza. Uz Zorana, knjigu su predstavljali i fra Zoran Livančić, župnik župe Dolac na Lašvi, te Milo Jukić, dugogodišnji novinar.

Prije same promocije prisutnima se obratio već navedeni gvardijan, koji je u svom izlaganju rekao da samostan u Fojnici čini mnogo toga kako bi se otkrili nalogodavci ovog događaja, a uz to kako bi se izgradilo povjerenje i vladavina prava u BiH.

Također, ono što je bitno napomenuti jest to da je pokojnji Fra Leon među prvima u Fojnici na zidinama samostana istaknuo Bosansku zastavu s ljiljanima, i to u tim ratnim godinama. On je bio mišljenja da je jedina domovina bosanskih Hrvata, odnosno ovdašnjeg katoličkog stanovništva, Bosna i Hercegovina. Dokaz tomu, bila je i potpora katoličke Crkve u BiH na referendumu za nezavnistost Bosne i Hercegovine. Uz ove informacije treba istaknuti i to da je Fra Nikica u ljeto 19. godine zamoljen od strane tadašnjeg vodstva HVO-a u Fojnici, da napusti samostan, a uz to bio bi i organiziran prijevoz vrijednog kulturno nasljeđa kojeg posjeduje muzej u Fojnici. No, fra Nikica je na to odgovorio riječima: “Fratri moraju ostati kako bismo sačuvali samostan i svo kulturno blago. Nikako se ne može sve ponijeti. Mi ostajemo da ovo sve čuvamo. “

Na ovoj večeri prisutne su bile i visoke političke delegacije, odnosno delegacija HDZ-a BiH predvođena potpredsjednikom stranke – gospodinom Marinkom Čavarom te predsjednicom ŽO HDZ BiH ŽSB – Lidijom Bradarom. Uz HDZ BiH, obljetnici je prisustvovala i delegacija HDZ-a 1990, predvođena predsjednikom stranke, gospodinom Martinom Ragužem. Načelnik općine Fojnica, Salkan Merdžanić, također je prisustvovao obljetnici.

Predstavljanje knjige počelo je govorom Mile Jukića, koji je istaknuo kako je ovo zaista vrijedna i objektivna knjiga, koja sadrži preko 80 stranica dokumenata, a uz to je napisana jednim lijepim novinarskim jezikom s mnoštvom detalja.

Jukić je svoje izlaganje završio s riječima: “Kada jedna ovakva promocija knjige bude održana u Sarajevu, ili obrnuto, kada ovakva promocija bude održana u Ahmićima, a da na njoj bude isto ljudi kao i danas (više od 300 ljudi), te promocija neke knjige o zločinu u Ahmićima u Hrvatskoj sredini, onda ćemo biti sigurni da je Bosna na pravom putu.

Na Jukićevo izlaganje, nadovezao se fra Zoran Livančić koji je malo pobliže opisao osobnost i život ubijenih fratara. Predstavio je i kompoziciju knjige, te je malo pobliže objasnio nekoliko scena, kao i neke lijepe trenutke iz života ubijenih.

Predstavljanje je završilo riječima autora knjige, odnosno riječima Zorana Oroza. Zoran je u svom izlaganju rekao kako je ideja za pisanje knjige rodila dosta prije, tj. prije 5-6 godina. Budući da su ga mnoge okolnosti sputavale, knjige je izdana ove godine. U njoj se nalazi mnoštvo intervjua sa tadašnjim stanovništvom i svečenstvom, kao i sa dijasporom. Uz intervjue, u knjizi se nalaze i ratni dokiumenti HVO-a, suda, bolnice i sl.
Večer je završena predstavljanjem dokumentarnog filma “Nepogubljena dobrota” – autorice Branke Jukić, inače novinarke televizije KISS iz Kiseljaka. Stanovništvo naše Busovače ima priliku da u četvrtak nakon večernje svete Mise u župnoj crkvi pogleda navedeni film o ubijenim fratrima.
{igallery id=5899|cid=100|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}
Moderator jučerašnje večeri bila je Vanja Oroz, a glazbu za istu pripremila je Frama Fojnica. 

Odgovori