Nakon skoro godinu dana danonoćnih dežura Fojničana u kanjonu rijeke Gvožđanke (Željeznice) na lokalitetu Gotuše, a sve u cilju očuvanja tog prirodnog bisera od kojekakvih investitora sumnjivog morala i još sumnjivijeg kapitala, konačno su dočekali dan kada je i posljednji razlog za ove dežure uklonjen – bager Famus gradnje koji je u petak napokon napustio tzv. gradilište MHE Luke.

Mještani su nakon toga odahnuli, ali ne samo to nego su odmah sutradan uklonili improviziranu kućicu od drveta i nailona koja im je bila zaklon sve ovo vrijeme, ali i razlog prijave kantonalne inspektorice (sram da je bude), a nakon toga dogovorili i feštu kojom će bar na kratko pokušati zaboraviti sve nedaće koje su prošli u zadnjih godinu dana ali i tko zna koliko dugo još, jer samo jedan dio borbe je završen onaj u kanjonu. Nastavlja se borba kroz institucije, ali i ostale bitke koje su već davne 2006. godine započete. Mještani su odlučni – ogoliti istinu do kraja, naći odgovorne i primjereno ih sankcionirati.

Fešta kao i sva ova druženja na dežurama nezaboravna. Dugo će se pamtiti nedjelja, 14. srpnja 2013. godine u Lukama i druženje Fojničana ali i brojnih drugih koji su na različite načine kroz svo ovo vrijeme podupirali borbu za istinu i djedovinu. Pored iste te rijeke nešto nizvodno skupilo se nekoliko stotina veselih i raspjevanih zaljubljenika u prirodu, svih nacija i vjera te uz pjesmu iće i piće do kasno u noć pokazali svima da ovo nije nikakav politički niti nacionilni «slučaj» kako su ga kroz svo ovo vrijeme pokušali nazvati brojni uplinjani i potrošeni političari.

Od onih koji su začeti u «doba Gotuše» do staraca od devedeset i nešto, veseli i razdragani što je bar ovaj dio «priče» završen, poneseni nekom čudnom euforijom, pjevali su, svirali, kolo zaigrali, a oni stariji i pripovijedali mlađima šta su proživjeli uz ovu rijeku. Jednom riječju dan za pamćenje, ali ne samo dan nego i razlog – jer u ovakvoj državi dobiti bitku Sizifov je posao, da – da sa druge strane nije vjera, ljubav i djedovina. (Marina Šimunić)

{igallery id=519|cid=81|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Odgovori