Izaslanstvo HDZ BiH nazočilo je u četvrtak 19.  prosinca 2013 godine svečanostima u povodu 21. obljetnice osnutka Brigade HVO „Nikola Šubić Zrinski“  i 19. obljetnice utemeljenja Udruge dragovoljaca i veterana HVO HB u Busovači.

Izaslanstvo HDZ BiH činili su Marinko Čavara, potpredsjednik HDZ BiH i predsjednik OO HDZ BiH Busovače, Lidija Bradara, članica Predsjedništva HDZ BiH i predsjednica ŽO HDZ BiH Županije Središnja Bosna,  Mario Magerl, tajnik ŽO HDZ BiH ŽSB, Mirjana Plavčić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Busovače..

Program obilježavanja dviju za hrvatski put Busovače i središnje Bosne značajnih obljetnica, počeo je u srijedu 18. prosinca. Tog je dana u Busovači upriličen Dan sjećanja na hrvatske branitelje stradale u razdoblju od 1991 do 1996 godine. Na samu obljetnicu osnutka Brigade „Nikola Šubić Zrinski“ upriličeno je polaganje vijenaca ispred Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u središtu Busovače, a u župnoj crkvi Sv. Ante služena je misa zadušnica. Program je nastavio obilaskom spomen sobe s fotografijama poginulih branitelja te svečanom akademijom na kojoj se govorilo o značaju osnutka Brigade HVO i Udruge dragovoljaca i veterana u Busovači, odnosno njihovoj povijesnoj ulozi u obrani hrvatskih prostora središnje Bosne u proteklom Domovinskom ratu. Okupljenima na svečanostima u povodu 21. obljetnice osnutka Brigade „Nikola Šubić Zrinski“ i 19 obljetnice utemeljenja UDVDR HVO HB, među ostalim se obratio i general Duško Grubešić, ratni zapovjednik Brigade. Sa svečanosti obilježavanja dviju obljetnica poslano je pismo potpore Dariju Kordiću, bivšem predsjedniku HDZ BiH, podrijetlom iz Busovače. Kordić bi za nekoliko mjeseci trebao izaći na slobodu, nakon izdržane dvije trećine 25-godišnje, kako je istaknuto, drakonske i nepravedne kazne koju mu je izrekao Haaški sud.

 
Inače, kroz Brigadu „Nikola Šubić Zrinski“ prošlo je oko 2300 hrvatskih branitelja. Njih 205 dalo je svoje živote na ratištima diljem BiH ali i Republike Hrvatske,  od Dubrovnika do Vukovara. Zajedno s hrvatskim pukom Busovače, pripadnici Brigade punu godinu dana, od 26. siječnja 1993 do siječnja 1994 godine izdržali su u potpunom okruženju daleko brojnijih snaga Armije BiH ali su usprkos svemu uspjeli od pada i golemih stradanja spasiti Busovaču i Hrvate u ovoj srednjobosanskoj općini.

Odgovori