Bosanskohercegovačka industrija namještaja MASTERS&WOOD („Majstori i Drvo“) će do kraja ove godine zaposliti 100 novih radnika u tvornici namještaja u Fojnici, saopćeno je iz ove kompanije, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Prošle godine inicijativom ove kompanije u Fojnici je osnovana Srednja drvoprerađivačka škola. Tim povodom danas su tvornicu u Fojnici posjetili učenici ove škole zajedno sa direktoricom Merimom Sijarić, kao i načelnikom Općine Fojnica Salkanom Merdžanićem, kao i studenti i profesori Strojarskog fakulteta u Sarajevu na čelu sa šefom katedre za Strojarsku obradu drveta prof. dr. Izetom Hormanom.

Tom prilikom direktor kompanije Muhamed Pilav uručio je po dvije stipendije učenicima i studentima. Stipendije su dobili učenici Sanita Fejzić i Emir Polutan, te studenti Amer Spahić i Haris Ibrić.

– Uspjeli smo zadovoljiti stroge standarde kvaliteta na svjetskim tržištima, tako da smo trenutno u fazi proširivanja kapaciteta, što podrazumijeva i nova zapošljavanja. Za sada smo prinuđeni sami financirati prekvalifikacije za radnike koji su nam potrebni. Ovo može biti primjer suradnje biznisa i lokalne zajednice u cilju razvoja, upravo u nedovoljno razvijenim sredinama. Svi ovi mladi ljudi će imati posao u ovoj tvornici kada okončaju svoje školovanje. Najbolji učenici kao inženjeri, vrlo dobri kao tehničari, i ostali kao stolari. Proizvodimo namještaj koji se pod oznakom «Made in B&H» gotovo u cijelosti izvozi širom svijeta – kazao je Pilav.

On je istakao da na ovaj način žele uputiti poruku da je budućnost našeg razvoja u našim rukama, te da se mora investirati u generacije koje dolaze.

– Zato je bitno da obrazujemo mlade za tržište rada i radna mjesta u realnom sektoru, a ne za biroe za zapošljavanje -kazao je direktor Pilav.

Prošle godine MASTERS&WOOD je proizveo i plasirao na inozemna tržišta putem najvećih prodajnih lanaca na svijetu preko 300.000 stolica, stolova i drugog namještaja.

MS&WOOD zapošljava preko 200 radnika. Namještaj koji se proizvodi u Fojnici izvozi se u 42 zemlje, na sve kontinente svijeta, i nalazi se u prodaji od Japana, preko zemalja EU, do Sjedinjenih Američkih Država. Jedan od najznačajnijih partnera ove bosanskohercegovačke industrije namještaja je najveći proizvođač i lanac trgovina namještaja na svijetu švedska IKEA.

Odgovori