U organizaciji ogranka Matice hrvatske Bugojno u Hrvatskom domu u Bugojnu, sinoć 24. travnja, prikazan je Laudatov dokumentarni film ”In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri” koji svjedoči o jugokomunističkom ubojstvu 66 članova Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM tijekom i u poraću Drugog svjetskog rata.

 

Kao i Široki Brijeg, i Bugojno je ratom i mučenjima, ranjena i progonjena sredina. Upravo zbog strahota koje su proživjeli, ljudi iz Bugojna svjesni su važnosti filma scenaristice i redateljice Nade Prkačin ”In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri” u kojem nastupaju svjedoci koji su konačno imali priliku i mogućnost progovoriti široj javnosti.

Temeljem župnih knjiga, matica i arhiva, iz Bugojna je, od Prvog svjetskog rata nadalje, poginulo ili nestalo 1.702 osobe. Podaci su to iz knjige ”Svoju zemlju i oni su voljeli”, Bugojanskog žrtvoslova čijem je stvaranju, uz bivšeg provincijala Bosne Srebrene fra Miju Džolana i glavnog urednika knjige fra Tomislava Brkovića, uvelike doprinijela i Katica Nevistić, priopćeno je.

Odgovori