Reorganizacija federalnih ministarstava, s tendencijom ukidanja, razdvajanja i spajanja pojedinih resora, nesumnjivo će biti najveći ispit za novu Vladu FBiH, koji bi iz temelja mogao uzdrmati parlamentarnu većinu i poremetiti odnose među partnerima.

 

Kako je to banjalučkim “Nezavisnim novinama” potvrđeno iz HDZ BiH, prilikom pregovora o formiranju vlasti bilo je riječi i o ovim ustavnim preinakama, o kojima, međutim, ne postoji ni minimum konsenzusa između HDZ-a i DF-a, te će od stava SDA umnogome ovisiti i ovaj proces, pa i sam opstanak nove federalne većine. Naime, u HDZ-u inzistiraju na ukidanju dva federalna ministarstva, obrazovanja i znanosti te kulture i sporta, smatrajući da ovi resori moraju biti vraćeni u isključivu nadležnost županija.

U vezi s tim Nikola Lovrinović, zamjenik predsjednika HDZ-a, kaže kako su ovo poznati zahtjevi njegove stranke.

“Ta dva ministarstva su neustavna, a koliko znam, stav SDA je da je za njih to prihvatljivo. Međutim, nisam do kraja sudjelovao u pregovorima, pa i nisam upoznat s krajnjim rezultatom”, ističe Lovrinović.

On naglašava kako Ministarstvo kulture i sporta i Ministarstvo obrazovanja i znanosti “moraju nestati jer su neustavni i po odluci Ustavnog suda FBiH”.

“Ali, ako gasimo ta dva, onda moramo uvesti dva nova kako bi došli do broja 16 plus premijer”, navodi Lovrinović.

Suljagić: Ovo je de facto treći entitet

Ovakvom mogućem razvoju događaja žestoko se protivi DF, čiji je član Predsjedništva Emir Suljagić, nakon nedavnog intervjua Dragana Čovića za HRT Kiss na ovu temu, na svom FB profilu objavio:

“Strateški partneri na djelu. Ovo je de facto promjena Ustava i uvođenje trećeg entiteta. Ako ovakav dogovor postoji i ako je SDA pristala na to, na nas sigurno ne mogu računati.”

Reuf Bajrović, jedan od ključnih ljudi DF-a i novi ministar energije, industrije i rudarstva, resora koji HDZ želi razdvojiti na dva dijela, za “Nezavisne novine” je kratko poručio kako od ukidanja i razdvajanja nema ništa.

“Ne mogu računati na suglasnost DF-a”, rekao je Bajrović.

Upitan da prokomentira ovakav stav DF-a, Lovrinović odgovara kako je to problem ove stranke.

“Mi sa DF-om nismo ništa potpisali, ni o kakvom ključnom pitanju”, zaključuje on.

Dakle, ključ cijele priče, a moguće i stabilnosti pa čak i opstanka koalicije, je u rukama SDA.

Tijekom prethodnih nekoliko dana “Nezavisne novine” su pokušale stupiti u kontakt s više dužnosnika ove stranke koji su sudjelovali u pregovorima o formiranju vlasti. Većina njih, poput Halida Genjca, predsjednika GO SDA, ili Šefika Džaferovića, jednog od potpredsjednika, naveli su da dijelu razgovora o ministarstvima nisu nazočili.

“U razgovorima sam sudjelovao do potpisivanja sporazuma, a kad je počela priča u vezi s ministarstvima i raspodjelom pozicija – u tome nisam sudjelovao. Vođeni su neki načelni razgovori, ali s njima nisam upoznat”, rekao je “Nezavisnim” Genjac.

Što su dogovorili Izetbegović i Čović?

Sve su prilike kako ćemo na konačni odgovor što će se dogoditi u Vladi FBiH i hoće li uslijediti reorganizacija po resorima morati sačekati još neko vrijeme. Sasvim je izvjesno da su lideri SDA i HDZ-a, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, kao članovi Predsjedništva i kolege u kolektivnom šefu države, vodili zatvorene razgovore i moguće postigli određeni konsenzus o reorganizaciji Vlade, koji je još nepoznat široj javnosti, piše list.

Odgovori