Većina županija u Federaciji BiH je pred bankrotom, deficit se mjeri stotinama miliona maraka, a vlasti već pripremaju teren za „krizno komuniciranje” jer neće biti novca za isplatu najmanje jedne, najvjerojatnije, prosinačke plaće, saznaje „Dnevni avaz”.

Ovogodišnji ukupni gubitak vlada u najvećim županijama u FBiH prelazi 400 miliona maraka, od čega je gotovo polovica u Županiji Sarajevo!

Financijski kolaps u županijama bit će najveći udar na stanovništvo, ali i cijelu ekonomiju, jer je najveći broj proračunskih korisnika čije su plaće bile jedini motor potrošnje u BiH upravo na županijama.

Motor potrošnje

Prosvjetni radnici i policajci, uposlenici velikih županijskih administracija, javnih poduzeća, bit će prvi na udaru. U većini županija plaće već kasne po najmanje jedan mjesec, a upućeni tvrde da se vlasti, posebno u Sarajevu, spremaju „ukrasti” jednu plaću i tako prevazići gubitak.  

Najgora je situacija u Županiji Sarajevo, što je ekonomski i financijski apsurd, gdje, prema ne zvaničnim saznanjima našeg lista, proračunski deficit iznosi čak 190 miliona maraka.

Premijer Suad Zeljković (SDA) javno priznaje da je deficit veći od 100 miliona KM, ali posljednje analize pokazuju da je on skoro dvostruko veći. Ugrožena su primanja za više od 10.800 proračunskih korisnika, a, ako oni ne budu imali novca za potrošnju, i ono malo ekonomske aktivnosti u FBiH odumrijet će i pitanje je dana kada bi se to moglo odraziti i na mirovinski fond!

Kako saznajemo, Zeljković je ovih dana održao neformalni sastanak s nekoliko dekana visokoškolskih ustanova u Sarajevu te im otvoreno poručio da se „za prosinačku plaću snalaze kako znaju i umiju”.

Kaos i u Tuzli

– Rekao nam je, a ljudi su bili šokirani, da u proračunu neće biti novca, da iskoristimo „rezerve” ili svoje prihode koje ostvarujemo, ali jasno je da toga nema dovoljno da isplatimo plaće – kazao nam je jedan od učesnika sastanka.

Katastrofa prijeti i Tuzlanskoj županiji, gdje je zvanični gubitak u prva tri kvartala veći od 63 miliona maraka. No, ne zvanični izvori upozoravaju da je situacija mnogo teža.

– Deficit će, sigurno, dostići 100 miliona KM – kazao nam je izvor blizak aktualnoj vladi TK.

Mostar, Travnik, Bihać

Ukupni iznosi deficita u ŽSB i HNŽ su manji, jer su i proračuni nekoliko puta manji od sarajevskog. No, prelaze 10 posto ukupnog proračuna. Zvanično, u HNŽ nominalni deficit iznosi 13 miliona maraka za prvih devet mjeseci.

Slična je situacija i u Županiji čije je sjedište u Travniku. Tamošnji ministar financija Zdravko Gavranović priznao je da su prihodi za 10 posto manji nego prošle godine te se očekuje višemilijunski gubitak na kraju godine, a koji će se približiti iznosu od 15 miliona KM. U USŽ je jasno da će deficit biti najmanje jednak prošlogodišnjem.

Odgovori