Prošlog mjeseca je objavljena informacija da je sarajevska farmaceutska kompanija Bosnalijek postala suvlasnik travničkog Pharmameda. No, nikada nije objavljeno koliki je udio Bosnalijek preuzeo u ovoj firmi.

Kako izvještava Biznisinfo, a na osnovu osvježenog rješenja o vlasništvu Pharmameda, Bosnalijek je postao vlasnik 30 posto kapitala u ovoj kompaniji.

Prema novom rješenju koje je objavljeno na stranici bizreg.pravosudje.ba, kapital Pharmameda iznosi 2.978.940 KM.

Od toga je kapital Bosnalijeka 893.682 KM, što iznosi 30 posto. Najveći iznos kapitala od 1.489.470 KM pripada Sairi Medanhodžić-Vuk, što iznosi 50 posto.

Hercegovinalijek iz Mostara i PTP MGM FARM iz Kaknja su vlasnici po 297.894 KM kapitala u Pharmamedu, odnosno po 10 posto.

Podsjetimo da je direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović prošlog mjeseca rekao da se sada stvara odlična prilika za Pharmamed da u sinergiji sa Bosnalijekom svoje proizvode plasira na brojna tržišta na kojima je Bosnalijek već dokazao kvalitetu i visoke standarde.

Dodao je da je uvjeren da će ovo biti poticaj daljem razvoju farmaceutske industrije u BiH.

S druge strane, direktor Pharmameda Sanjin Kotlica rekao je da BiH u farmaceutskoj industriji ima šta ponuditi na evropskom i svjetskom tržištu lijekova, herbalnih lijekova i dijetetskih proizvoda.

– Raduje nas činjenica da je kompanija Bosnalijek prepoznala Pharmamed kao partnera na domaćem „terenu“, rekao je ranije Kotlica.