Turski premijer Tayyip Erdogan predložio je tijekom posjeta Havani da se u Kubi izgradi džamija, s objašnjenjem da su muslimani otkrili Ameriku.

 

Erdogan je nakon razgovora s kubanskim predsjednikom Raulom Castrom rekao kako je zatražio odobrenje da Turska izgradi džamiju u Havani, koja bi bila zasnovana na modelu džamije iz istanbulskog okruga Oratkoj.

Turski predsjednik rekao je na konferenciji muslimanskih lidera iz latinske Amerike u Istanbulu prošle godine kako su muslimani stigli u Ameriku u 12. stoljeću, prije nego što je taj kontinent otkrio Christopher Columbo 1492. godine.

“Sve ćemo uraditi sami. Nije nam potreban partner. Ako smatrate kako je to u redu, mi želimo to uraditi”, rekao je Erdogan o razgovoru sa Castrom.

U ovom trenutku nije jasno kakav su odgovor uputile sekularne kubanske vlasti. Većina od 11 milijuna stanovnika Kube su katolici, a na otoku živi samo nekoliko tisuća muslimana, prenio je AP.

Najveća džamija u latinskoj Americi nalazi se u okviru Islamskog kulturnog centra Kralj Fahd u Buenos Airesu, glavnom gradu Argentine piše poskok.info.

Odgovori