Misom zadušnicom, komemorativnom sjednicom te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u nedjelju je obilježena dvadeseta godišnjica od zločina koji su počinili pripadnici Armije BiH nad stanovnicima Križančeva sela.

Među ubijenim i masakriranim Hrvatima bilo je žena i staraca.

Za vrijeme rata u Vitezu su ubijena 653 Hrvata među kojima je bilo djece, staraca i žena, a za te zločine nitko od pripadnika Armije BiH još uvijek nije ni optužen, a kamoli osuđen što posebno ljuti obitelji poginulih.

Akcija pripadnika Armije BiH nazvana “Krvavi Badnjak” uzela je 64 života. U direktnoj vojnoj akciji pripadnici Armije BiH ubili su 34 vojnika i civila i još 30 vojnika i civila odveli u zarobljeništvo na Počulicu.

Nakon 39 dana vratili su ih u vrećama izmasakrirane tako da ih je rodbina teško prepoznavala iako ih je uredno evidentirao međunarodni Crveni križ.

Na komemoraciji žrtvama Križančevog sela pored Marine Pendeš zamjenice ministra obrane BiH bili su i Svetozar Pudarić, potpredsjednik FBiH, te ministar obrane Republike Hrvatske Ante Kotromanović.

Po prvi puta na spomen obilježje Križančevo mladež SDP-a mješovitog nacionalnog sastava /Hrvati i Bošnjaci/ položili su vijenac i zapalili svijeće ubijenim Hrvatima, prenosi radio Slobodna Europa.

Odgovori