Na Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta razmijenjena su gledišta s novoimenovanim posebnim izaslanikom Europske unije i voditeljem izaslanstva EU-a u Bosni i Hercegovini Larsom Gunnarom Wigemarkom. Sjednicom je predsjedavao potpredsjednik Vanjskopolitičkog odbora Andrej Plenković, a uz brojne zastupnike u raspravi je sudjelovala i potpredsjednica Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s BiH i Kosovom Dubravka Šuica.

 

Kako je naglasila, budući da je iz Hrvatske, posebno je zanimaju planovi posebnog izaslanika EU u BiH i na koji način planira pomoći da preuzete obveze političkih čelnika budu implementirane, a tu prvenstveno misli na izjavu visoke predstavnice Mogherini i stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

– Moje osobno mišljenje je da uz probleme ekonomske i socijalne naravi postoje i dublji problemi koji se odnose na trenutno neodrživo unutarnje uređenje BiH. Zato me zanima koje ćete konkretne poteze povući kako bi bila osigurana jednakopravnost svih triju konstitutivnih naroda i to na svim razinama i hoćete li podržati ustavne reforme, upitala je Šuica posebnog izaslanika EU-a za BiH.

Odgovarajući na pitanja zastupnika, Wigemark je rekao da moguću radikalizaciju u BiH uzrokuju gospodarski i socijalni problemi, te da treba pronaći način da se mladim ljudima koji imaju hrvatske dokumente omogući ostanak u BiH kako ne bi morali tražiti sreću izvan granica BiH, kao i da smatra da su Hrvati dobro zastupljeni na političkim pozicijama.

– Nama ostaje za vjerovati da će se Hrvati izboriti za ravnopravan položaj s ostala dva konstitutivna naroda u BiH, a hrvatska delegacija u Europskom parlamentu će im biti u svakom trenutku potpora u ostvarenju toga cilja, kao i na euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine, zaključila je voditeljica hrvatske EPP delegacije Dubravka Šuica, priopćeno je iz Europskog parlamenta.

Odgovori