”Veliki dio proizvođača orijentiran je na domaće tržište koje stagnira, dok je onima koji imaju kapacitete za izvoz posao olakšan, iako imaju probleme s nabavkom sirovine”, rekao je potpredsjednik Asocijacije drvne industrije i šumarstva Lordan Iličić tijekom skupštine Asocijacije drvne industrije i šumarstva Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH koja se održava danas u Sarajevu.

 

Istaknuo je kako se kompanije koje se bave obradom drveta, kao i ostatak bh. industrije, susreću s problemom previsokih opterećenja na rad, te da bi dio tih opterećenja trebalo prenijeti s proizvodnje na potrošnju.

Iličić je rekao kako problem predstavlja i nepostojanje povoljnih kredita za investiranje u nove tehnologije bez kojih nema kvalitetnih proizvoda i povećanja produktivnosti, dok je stanje sa zakonima koji reguliraju oblast šumarstva bolje nego što je bilo prije pet ili deset godina ali je potrebno da više stimuliraju izvoz finalnih proizvoda, a destimuliraju izvoz sirovine.

Tajnica udruge Selma Bašagić navela je kako je izvoz bh. drvne industrije u 2014. iznosio nešto više od milijardu KM i povećan je za 9,3 posto u odnosu na 2013., te da je izvoz namještaja u ukupnom izvozu sudjelovao s 35,4 posto, što je 5,1 posto više nego 2013.

Dodala je da izvoz rezane građe sudjeluje s 28,9 posto, a šumskih sortimenata 18,5 posto od čega je 80 posto čini ogrjevno drvo a 20 posto trupci.

Bašagić je naglasila kako je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 358,6 posto, što je nešto nepovoljnije nego 2013. kada je iznosila 384, 1 posto./FENA

Odgovori