Rukovodstvo Demokratske fronte neće dopustiti da Vlada Srednjobosanske županije (SBŽ) bude formirana bez ove stranke, izjavio je jedan od DF-ovih pregovarača u SBŽ-u Rusmin Jusufspahić, nakon današnjeg sastanka s predstavnicima županijskog odbora SDA.

Kako je kazao, sastanak je održan u Travniku na inicijativu središnjica dviju stranki, a nakon što je prošli tjedan najavljeno kako će SDA i HDZ BiH predložiti županijsku Vladu bez DF-a.

– Središnjica naše stranke ima jasan stav kako DF mora biti dio vlasti u SBŽ-u i neće dopustiti tako lako da nas zamijene nekom drugom političkom strankom. Ako nas planiraju izbaciti iz vlasti u SBŽ-u, to se može dogoditi njima u nekim drugim županijama, kazao je za Fenu Jusufspahić.

On smatra kako se u daljnje pregovore trebaju uključiti i rukovodstva SDA, DF i HDZ-a BiH jer se, kako kaže, očigledno na lokalnoj razini ne može postići dogovor o raspodjeli devet pozicija u Vladi SBŽ-a.

Jusufspahić je napomenuo da zastupnici DF-a u Skupštini SBŽ-a neće podržati formiranje Vlade koju bi činili SDA i HDZ BiH, iako su takve izjave dolazile od pojedinih članova županijskog odbora te stranke.

– Nećemo podržati takvu vladu, osim ako nam ne dođe zapovijed od vodstva stranke, kazao je.

Za potvrđivanje novog saziva Vlade SBŽ-a potrebna je dvotrećinska većina u županijskoj Skupštini, odnosno 20 zastupnika. SDA i stranke okupljene oko HDZ-a BiH imaju zajedno 17 zastupnika. Po četiri zastupnika imaju SBB i SDP BiH, tri mandata pripali su Demokratskoj fronti, a dva HDZ-u 1990.

Odgovori