Ovoga četvrtka 1. lipnja će u Domu kulture u Novom Travniku biti izvedena predstava “Derviš i smrt”.

Glumci Studija teatra iz Zenici će u režiji Ljiljane Ivanović Novotravničanima povodom obilježavanja Dana općine 2017. izvesti predstavu “Derviš i smrt” Meše Selimovića u 18 sati. Ulaz je besplatan.

Režija: Lilijana Ivanović

Ahmed Nurudin: Daniel Kovačević

Mula Jusuf: Nusmir Muharemović

“Derviš i smrt” po vrsti je psihološki i filozofski roman, pun introspekcija glavnog lika, kojima on traži smisao života.

Glavni lik ujedno je i pripovjedač koji svoju priču priča u prvom licu te unutrašnjim monolozima izražava svoja razmišljanja o životu. Radi se o njegovoj ispovijesti zapisanoj neposredno prije smrt. Njegovo ime je Ahmed Nurudin i on je četrdesetogodišnji derviš koji živi u tekiji. Njegova ispovijest započinje kad sazna da mu je brat nevin uhićen i zatvoren u tvrđavu. On želi spasiti brata i saznati za što je optužen, ali u tome ne uspijeva.

Većinu života živio je okružen zidovima tekije, izoliran od svijeta, vjerujući u dobrotu i pravednost ljudi, ali u pokušaju da oslobodi brata. Njegovo se viđenje svijeta mijenja i on saznaje da svijet nije onakav kakvim ga je on smatrao.

Shvaća da se i on promijenio, da je postao nesiguran i nesretan te da je poljuljano sve ono u što je vjerovao. Muče ga brojna pitanja i sjećanja na prošla vremena koja pokušava potisnuti jer ga podsjećaju na mnogobrojne propuštene prilike u životu, zbog kojih žali. Želi opet postići svoj unutarnji mir pa traga za srećom i smislom svojeg života. Ta potraga za životnim smislom ujedno je i tema romana.

Na kraju romana pripovjedač zaključi da je svaki čovjek na gubitku jer se životni smisao ne može ostvariti. Cijeli roman alegorija je suđenja na kojem je glavni lik i sudac i tužitelj i okrivljenik koji pokušava dati svjedočanstvo, ali i biti iskren i pošten prema samome sebi.

Odgovori