Nakon četiri godine nelegalne vlasti, danas bi FBiH trebala dobiti novog predsjednika i potpredsjednike čime se odmah otvara dogovor i o formiranju nove Vlade Federacije BiH.

Marinko Čavara iz HDZ BiH bit će novi predsjednik FBiH, Melika Mahmutbegović iz SDA potpredsjednica, te Milan Dunović iz DF potpredsjednik. Ovo je prvi korak k uspostavljanju izvršne vlasti u FBiH, te smjena nelegalne vlasti, osobito Vlade FBiH u kojoj su četiri godine odlučivali nelegitimni predstavnici hrvatskog naroda. Kao što je situacija s potporom u Klubu Srba ovaj put komplicirana, u kakvoj se do sada FBiH rijetko nalazila da u Klubu Srba nema dovoljan broj izabranih izaslanika, slična situacija je i s izborom čelnika Federacije BiH.

Izbor čelnika i zakon

Prvi put mogli bi biti izabrani u Zastupničkom domu Parlamenta BiH. Izborni zakon propisuje da se pri izboru za predsjednika i dva potpredsjednika FBiH mora formirati zajednička lista od tri kandidata, s tim da svaki od kandidata mora osigurati potporu minimalno jedne trećine izaslanika unutar klubova konstitutivnih naroda u Domu naroda. Potpisi izaslanika SDP-a osigurali su potrebnu potporu unutar Kluba Srba i omogućili formiranje zajedničke liste od tri kandidata piše Vecernji.ba.

Odgovori