Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) danas organizira Javnu raspravu o statusu Sutorine. Cilj javne rasprave je razmjena mišljenja o ovom pitanju.

 

U javnoj raspravi učestvovat će članovi Parlamentarne skupštine BiH, te predstavnici Predsjedništva BiH, Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva civilnih poslova BiH, Državne komisije za granice, Ministarstva pravde BiH, Ustavnog suda BiH, pravni stručnjaci, udruženja građana, te sve druge zainteresirane osobe koje mogu dati svoj doprinos raspravi o Sutorini.

Javna rasprava je zakazana za deset sati, a bit će moguće pratiti je putem veb prezentacije Parlamentarne skupštine BiH (link Parlament uživo), priopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Historija omela međudržavne odnose

Potsjećamo, područje Sutorine nakon Drugog svjetskog rata, dogovorom dva komunistička čenika iz dvije Republike tadašnje Jugoslavije, Đure Pucara Starog i Blaže Jovanovića, dodijeljeno je Crnoj Gori. Kao zamjenu, tadašnja Socijalistička Republika Bosna i Hercegovina je dobila teritoriju u okolini Foče. Zamijenjeno je područje na morskoj obali, s područjem u nepristupačnim planinskim predjelima.

Ovaj dogovor trebalo je da potvrde tadašnje skupštine Republika, ali to se nije dogodilo. Zbog toga neki pravni eksperti i historičari smatraju da Bosna i Hercegovina ima pravo tražiti povratak Sutorine.

Ovome se oštro protivi Crna Gora, čiji predstavnici smtraju da je pitanje razgraničenja njihove zemlje sa BiH već riješeno pitanje, da je međudržavni sporazum postignut, te da ga, takvog kakav je, sa Sutorinom u okviru Crne Gore, mora ratificirati Parlament BiH.

Zbog otvaranja problema Sutorine Crna Gora je odlučila odgoditi postavljanje novog veleposlanika ove zemlje u BiH javlja BHRT.

Odgovori