Busovača, općina, a nekada majdansko naselje u srednjoj Bosni prvi put se u pismenom obliku spominje davne 1371. godine, točnije 16. kolovoza 1371. godine na dokumentu koji je vezan za trgovinu željezom.

Tada je trgovac Gojko Čepić iz Busovače prodao mlečaninu Johanu Rombaldu 30 milijarija (15 T) željeza. Ovaj dokument je i danas “u životu”, a čuva se u dubrovačkom arhivu.

Po mnogima, najveća i najznačajnija proslava dana Općine je ona koja datira iz 1971. godine, točnije na datum kada je Busovača slavila 600-ti rođendan. Najveće pohvale tada za organiziranje Dana Općine 1971. godine dobio je Stevo Marić, tada jedan od značajnijih građana ove općine.

16. kolovoza te davne godine započela je proslava “otvaranjem” kulturnog spomenika koji su građani Busovače poklonili gradu, a to je danas nama poznata fontana ispred IK Banke. Ovaj kulturni spomenik simbolizira Majsku ružu koja je jedan prirodni endem koji raste na Busovačkoj planini, a bitno je istaknuti da je u cijelom svijetu zaštićena biljna vrsta.

Zadnjih nekoliko godina Dan Općine se slavi u nekom sentimentalnijem i skromnijem okruženju, prvenstveno iz razloga što općinski proračun predstavlja jedan ogroman problem, a i većina građana je upoznata da zaposlenicima u općini kasne plate, a kamoli da bude novca za proslavu Dana Općine …

Slična je situacija i ove godine. Tradicija se nastavlja organiziranjem svečane sjednice Općinskog vijeća u Hotelu Tisa. Tom prigodom Općina Busovača u suradnji sa nadležnim Općinskim službama dodjeljuje nagrade za najljepše uređeno dvorište, kao i prigodne zahvalnice/plakete za one ljude i firme koje su doprinjele razvoju naše općine, a isto tako i njenoj promociju u regiji i svijetu.

Kvalitetna odjeća za vaše najmlađe

Samo najbolje za vaše najmilije

U neformalnom djelu proslave Općine, možemo pronaći nekoliko značajnijih događaja koji se poklapaju na taj datum. Prvenstveno OO Mladeži HDZ-a BiH Busovača organizira 2. malonogometni turnir temeljnih ogranaka Mladeži HDZ-a BiH Busovača koji evo već postepeno ulazi u tradiciju. Isti će biti igran danas i sutra na betonskom stadionu u Busovači, a sam završetak turnira bit će organiziran sutra na platou HKD-a Napredak u Busovači gdje će na after party-u nastupiti lokalni bend “Ekonomska kriza”.

Bitno je spomenuti i aktivnosti BZK “Preporod” Busovača, koja ove godine organizira već 6. tradicionalnu smotru folklornog stvaralaštva u Kaćunima. Smotra će se održati sutra na stadionu Osnovne Škole Kaćuni s početkom u 19:00 sati.

Sljedeći tjedan, u utorak i srijedu na stadionu NK “Busovača” igra se tradicionalni memorijalni nogometni turnir pod nazivom “Anto Sučić Suka”. Na ovogodišnjem memorijalnom turniru nastupit će 4 ekipe, i to: NK Busovača, NK Travnik, NK Novi Travnik te NK Čelik iz Zenice.

Par dana poslije,točnije 25.8. na istom stadionu u organizaciji “KNH Torcida iz Busovače” bit će odigran Torcida kup Srednje Bosne. Ovaj kup predstavlja prigodno revijalno natjecanje navijača “Hajduka” koji imaju svoje navijačke klubove u Srednjoj Bosni.

Kvalitetna odjeća za vaše najmlađe

Samo najbolje za vaše najmilije

Iako turnir “Anto Sučić Suka” i “Torcida Kup” nemaju velike veze s danom Općine, vrijedno je spomenuti njihovo obilježavanje, kao i trud i rad organizatora na organiziranju istih.

Nama, malim građanima, ne preostaje ništa nego da pokušamo u današnjem danu uživati što bolje, stoga svim građanima Općine Busovača SRETAN DAN OPĆINE!!! (Dario Plavčić / Centralna.ba)

Odgovori