Sevdahom uz harmoniku, folklor srednje Bosne, šargiju, protkana je bila đakovačka Donatorska večer za bosanski grad Jajce, u svečanoj dvorani “Nikolina”.

Okupila je oko 700 uzvanika, Jajčana i brojnih prijatelja njihova grada, među kojima su se našli generali Hrvatske, Generalski zbor koji je predvodio predsjednik zbora general Marinko Krešić, a nazočili su i general Ivan Kapular, general Ivan Tolj, general Ljubo Česić Rojs piše Djakovo-danas.hr.

Ispred Udruge “Zavjet” nazočio je Željko Šiljeg, ispred veterana 1. Gardijske brigade “Tigrovi” nazočio je Tomo Medved.

Skupu nisu nazočili, a svoj izostanak ispričali: general Ante Gotovina, general Mladen Markač, general Željko Glasnović, general Josip Lucić, general Marko Lukić, admiral Davor Domazet Lošo i prof. Miroslav Tuđman.

Skupu su se odazvale i podržale akciju Udruge “13. RUJAN”, Udruga Specijalne policije RH, Udruga veterana 1. Gardijske brigade “Tigrovi”, Udruga “Zavjet”, Udruga branitelja “Jedina” iz RH, BiH i dijaspore, Udruga veterana moto klubova “Croatia” i Udruga HVIDRA grada Zagreba.

Organizaciju su još podržali: Udruga “Zavjet” počasni predsjednik brigadir Ivan Rašić, u ime odbora za Hrvate iz BiH predsjednik odbora  Milan Kovač, odbor za branitelje kojeg je predstavljao tajnik Josip Vidović te predsjednik Udruge “Zavjet” Boris Mužanović.

Kvalitetna odjeća za vaše najmlađe

Samo najbolje za vaše najmilije

Namjera je organizatora Udruge “13. RUJAN” Jajce, kao i prošle godine bila prikupiti novac potreban za snimanje i produkciju dokumentarca ”Jajce u odbrani, progonstvu i oslobođenju od agresije (1992.-1995.)”. Na obalama rijeka Plive i Vrbasa Jajce je grad kamena, svjetlosti i vode, stari kraljevski grad koji je od srpskog agresora u rujnu ’95. u sklopu akcije Maestral oslobodila IV. brigada Hrvatske vojske. Republici Srpskoj tada je, kako je istaknuto, otkinut dobar komad teritorija i otvoren put prema Banjoj Luci, vitalnom srpskom uporištu čije bi osvajanje značilo konačni poraz Srba u BIH. Poslije potpisivanja Daytonskog sporazuma, općina Jajce podijeljena je između Federacije BIH i Republike Srpske. Najveći je dio sa samim gradom pripao Federaciji.

Goste su na Donatorskoj večeri, u ugodnom druženju Jajčana i prijatelja Jajca, zabavljali folkloraši KUD-a  “Prijatelji” iz Jajca, glazbeni sastav “Zlatne strune”, kao i najpoznatija harmonika srednje Bosne Vinko Brnada, pjesnik Ivan Grubišić iz N. Travnika, te Anto Jurišić iz Frankfurta. Dobrom je raspoloženju pridonijela i tombola s vrijednim nagradama. Prvu nagradu LCD televizor osvojio je Ivan Lozić, vlasnik Zelene Lagune, te je osvojenu nagradu poklonio siromašnoj obitelji u Jajcu.

Djakovo-danas

Kvalitetna odjeća za vaše najmlađe

Samo najbolje za vaše najmilije

Odgovori