Aplicirajte za radna mjesta najboljih firmi na prostoru Ex-Yu

Sjećate se online platforme Kazoze? Ta platforma pomaže ljudima u traženju odgovarajućeg poslodavca ili posla.

Za poslodavce, Kazoze nudi mogućnosti efikasnog zapošljavanja visoko profesionalnih radnika (Recruiting) i mogućnosti predstavljanja svoje kompanije u cjelini kao atraktivnog poslodavca, tj. da preko svojih radnika, od svoje kompanije stvori poseban, autentičan, vjerodostojan, dosljedan i atraktivan brend (Employer Branding).

Poslodavcima koji pokazuju otvorenost za povratne informacije svojih zaposlenika, koji teže ka promovisanju autentične slike o sebi, koji teže ka povećanju pravilne povezanosti kupaca i radnika sa firmom, Kazoze stoji uvijek na raspolaganju.

Ovaj portal ima namjeru pomoći ljudima da pronađu posao i kompanije koje vole.

„Zaposleni iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore i Kosova na našoj platformi postaju protagonisti firmi u kojima rade i imaju priliku da svojim anonimnim komentarima obavijeste druge kandidate o uslovima rada, prednostima koje firma daje, radnoj atmosferi u firmi, o iskustvima na praksi ili konkursu za radno mjesto i slično“, rekli su ranije za BUKU iz Kazozea.

Ova platforma koja će pomoći poslodavcima da pronađu najboljih radnika i radnika koji će za sebe pronaći najdekvatnije zaposlenje, odnosno radno mjesto, u međuvremenu je porasla. Radili su dosta i ostvarili već odlične kontakte sa firmama.

Razvili su sekciju Premium profila. Korisnici na premium profilima mogu da se kompletno upoznaju sa firmom prije nego što krenu u proces apliciranja za posao.

“Napravili smo (i ideja je da pravimo još više) firme za korisnike transparentnim. To moderne firme lijepo shvataju. Radi se o tome da su to jake firme i transparentnost je njima kao pokazivanje perija. To firme žele, žele da privuku najbolje radnike (ne samo nezaposlene već i zaposlene). Logika modernog recruitinga je kao na tržištu fudbala. Ne vjerujem da Mančester United regrutuje u smislu: “Traži se lijevi bek, pošaljite CV na xyz@gmail.com” a pogotovo ne regrutuje igrače koji nisu nigdje igrali po godinu-dvije dana. Plaćaju se najbolji “performance” radnici suvim zlatom. Evo npr. Nsoft plaća senior developere sa solidnim portfoliom 4000 maraka.” kaže za BUKU Martin Pulić, jedan od osnivača Kazoze-a

Kaže kako je bitno da mladima prenesu da se ne može tražiti posao ako si nezaposlen. Posao se traži kada imaš posao. Koji posao? Bilo kakav: konobar, dostavljač  a za to vrijeme se traži posao.

“Pogotovo kada se radi u struci – tada se gleda alternativna ponuda i komunicira sa drugim poslodavcima a na taj način radnik jača i svoju postojeću poziciju. Može reći svome poslodavcu: Evo, imam ponudu kod druge firme za 300 maraka veću platu! Šta da radimo? Tako se diže i individualni i kolektivni standard” navodi on za BUKU.

Što se tiče poslova oni su zasad samo na karticama a uskoro će biticentralna stvar.Ono što Kazoze nudi korisnicima je najprogresivnija paradigma koja danas postoji u ekonomskoj svjetskoj literaturi.

“To je jedan kompletan zaokret u pravcu: Social Customer Economy. Social Customer Economy je budućnost.Kako to funkcioniše? Pojedinac postaje centralni akter kompletnih procesa u firmama, oko pojedinca ća se sve stvari dešavati. Strategije, politike, ozbiljni biznis planovi, će se u budućnosti kreirati oko doslovno svakog pojedinca i njegovih potreba. Živa je istina da Džef Bezos iz Amazona i dan danas sjedne za kompjuter i čita i odgovara na reviews korisnika. Ima na internetu dosta priča o tome” kaže naš sagovornik.

A šta će Kazoze ponuditi pojedincu?  Svaki pojedinac koji se upusti u proces traženja posla, prakse ili obuke ima priliku da ocijeni taj proces. To je jako bitno jer on ojačava svoju poziciju na taj način. Racionalan poslodavac će tim ocjenama ozbiljno pristupiti. Mi ojačavamo svakog pojedinca i želimo da pravimo modernog, ojačanog – pojedinca.

Šta to žargonskim riječnikom znači?

“Mora se reći da su Bosanci na žalost uvijek kaskali sa samopouzdanjem i slikom o sebi. Ne može se sa takvim stavom nigdje više raditi – naravno da je to odgovornost propale države, ali opet se ne može sva odgovornost pripisati ni državi. Bosanac je pošten ali naivan, djetinjast,i mladi i stari. Mladi ovdje imaju tu neku infantilnu bubatorsku crtu, kao: Dobar sam đak, ocjene ok, završio školu i sada trebam posao. A u suštini nemaju iskustva nikakvog na tržištu, nisu nikakvu odgovornost imali, nisu stavili nikakav rizik na pladanj. Na zapadu su pretorijanci. Rade i džaba, volontiraju, guraju se, galame, rade 2-3 posla. Evo primjera, u Banjaluci nema konobara koji zna uzeti bakšiš. Kada se popije pivo niko ne obilazi ljude sa prijedlozima za novu rundu, sa smijehom, kliše šalama, itd…” naglašava Martin Pulić

Na Kazozeu mladi mogu sva iskustva sa poslodavcima da posvjedoče a to je jako bitno. Moramo reći mladima da je za njih bitno da aktivno učestvuju u tim procesima kao subjekat a ne pasivno kao objekat.

Odgovori