Bosna i Hercegovina je naša domovina koju želimo dijeliti s našim  prijateljima  Bošnjacima i Hrvatima.

Naše opredjeljenje koje nema alternativu je euroatlanski put, a na unutarnjem planu želimo se izboriti za jednakopravnost Hrvata s druga dva naroda, i to nije  crtanje novih granica, jer BiH ima svoje granice. Želimo napraviti preinake u  unutarnjoj organizaciji BiH, jer ovako organizirana BiH ne može preživjeti, poručio je predsjednik HDZ BiH na 12. Saboru ove stranke koji se održava u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Podnoseći izviješće o aktivnostima HDZ BiH između dva sabora Čović je kazao kako  danas ne postoji ni jedna općina u BiH u kojoj ne postoji stranačka infrastruktura, kako je stranci pristupilo novih 15.000 članova, te da je HDZ dobio apsolutnu potporu hrvatskog naroda na prošlim općim izborima.

-HDZ je danas prisutan na svim razinama vlasti. Kao apsolutni pobjednik među Hrvatima izborili smo se za sve hrvatske pozicije na razini BiH, ali je netko onda htio uvesti još jednog Hrvata u Vijeće ministara. U Vladi Federacije izborili smo se za šest ministarskih pozicija, pet hrvatskih i jednu srpsku. Neki su samtrali da je to puno, šest, od sedamnaes, a ja im odgovaram da je to ispod onog što Hrvatima pripada, a to je pola u Federaciji i mi ćemo transformirati Federaciju po našem viđenju, kazao je Čović.

Govoreći o odnosima s drugim stranakama kazao je kako nema razloga da HDZ  ima korektnu i kolegijalnu suradnju, ali je samo jednu stranku spomenuo kao ključnog partnera.

-Naš ključni partner u Federaciji, pa time i BiH je Stranka demokratske akcije, a mi želio da SDA bude i naš strateški partner, kazao je Čović.

Eronet doveden na rub propasti

Čović je govorio i o nesuglasicama  u Vladi F BiH oko imenovanjima u javnim poduzećima i o financijskom stanju u Aluminiju i Eronetu.

-Neki ovih dana čujem nude određenim ljudima ako priđu određenim političkim opcijama da će biti u upravama i nadzornim odborima. E ja im poručujem da neće. Aluminij je doveden do toga da ima 250 milijuna KM duga, Eronet je također doveden na rub uništenja. I prošle godine su imali gubitak, koji je prikriven, ove godine je taj gubitak još veći. Na čelo Eroneta i Elektroprivrede i u  Aluminij doći će ljudi koji će spriječiti njihovo dalje uništavanje i učiniti će sve za razvoj ovih kompanija, kazao je Čović.

Predsjednik HDZ BiH je kazao i kako Mostar jeste stolni grad Hrvata.

-Ali to ne znači da Mostar ne može biti i stolni grad Bošnjaka, odnosno grad po mjeri svih koji u njemu žive, kazao je Čović.

Obraćanje Džaferovića, Đape, Crnadaka, predsjednika EPP-a,..

Ispred SDA Sabor HDZ BiH pozdravio je dopredsjednik Šefik Džaferović, ispred SBB Edita Đapo, a u ime PDP-a Igor Crnadak, koji je i ministar vanjskih poslova BiH.

Džaferović je rekao kako su odnosi SDA i HDZ BiH zasnovani na međuusobnom poštovanju i uvažavanju.

SDA razumije duh i prirodu BiH, da se vlast u njoj ne može formirati samo na osnovu izbornog rezulatata već i na ustavnoj poziciji konstitutivnih naroda. Uvjeren sam kako će se naši odnosido datno unaprijediti nakon kongresa SDA, kazao je Džaferović.

Sabor HDZ BiH danas će izabrati novo vodstvo i novog -starog predsjednika Dragana Čovića, koji  je jedini kandidat za ovu funkciju. Također bit će usvojen i Sastut i Programska deklaracija Sabora.

Trenuto se Sabora HDZ BiH putem vidio linka iz Bruxellesa obraća predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daula koji je čestitato Čoviću na impresimvnim izbornim rezultatima koje je ostvario HDZ BiH. On je naglasio da HDZ BiH s drugim članicama Europske pučke stranke SDA i PDP-om sada trebaju povesti BiH prema Europskoj uniji.

Odgovori