– BiH se mora obvezati na borbu protiv ekstremizma i procesuiranje slučajeva terorizma i stranih boraca terorista- naglasila je veleposlanica SAD u BiH Maureen Cormack.

 

– Da bismo se borili protiv terorizma moramo pronaći alternativu za mlade ljude – radna mjesta i mogućnosti u obrazovanju, koja će ih odvratiti od radikalizma i nasilja – istakla je Cormack u uvodnom obraćanju na seminaru o borbi protiv terorizma, koji u Sarajevu organizira američko Ministarstvo pravde.

Ona je istaknula kako borba protiv ekstremizma u BiH zahtijeva veći angažman političara, institucija i civilnog društva.

– Ova zemlja je izvor stranih boraca koji podržavaju `Islamsku državu` a to je problem koji ima uticaj na živote svih njenih građana – dodala je američka veleposlanica.

Cilj dvodnevnog seminara, u čijem radu sudjeluju stručnjaci za borbu protiv terorizma iz SAD, kao i njihove kolege iz Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ i Tužiteljstva BiH jeste poticanje suradnje istražitelja i tužitelja, priopćeno je iz Veleposlanstva SAD.

Cormack je naglasila kako tužitelji policijski istražitelji koji nazoče seminaru imaju najveću odgovornost. – Građani ove zemlje računaju kako ćete vi podržati pravdu i zaštititi ih od terorističkih prijetnji, te da ćete imati hrabrosti da im se suprotstavite i procesuirate odgovorne za ta djela – dodala je ona prenosi poskok.info.

Odgovori