Bilo bi idealno da se formiranje vlasti na razini BiH, u FBiH i županijama završi do kraja ovog mjeseca, ali mislim da je to realnije očekivati početkom sljedećeg mjeseca, s obzirom na određene rokove koje treba ispoštovati, prije svega, ono što se tiče provjere kandidata. Što se tiče samih dogovora oko rasporeda resora, to bi u ovom tjednu trebalo biti završeno, izjavio je predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak.

 

Zamoljen da prokomentira izjavu člana Predsjedništva Demokratske fronte Emir Suljagić koji je ustvrdio kako je odgovornost za sporost u formiranju vlasti formiranje vlasti na Bakiru Izetbegoviću koji “želi zadovoljiti prohtjeve Dragana Čovića”, Čolak je kazao: “Meni je jako teško ulaziti u odnose SDA i DF. Mi smo jasno i transparentno iznijeli svoje zahtjeve i ustrajat ćemo u njima. Kakvi su odnosi unutar SDA i DF, odgovor morate potražiti unutar te dvije stranke.

Čolak je izrazio nadu da će početkom sljedećeg tjedna u oba doma Parlamenta BiH biti prihvaćena Zajednička izjava o opredijeljenosti ka EU i provođenju neophodnih reformi.

-U tom smislu mnogo je prioriteta, od ekonomsko – socijalnih reformi do mehanizma koordinacije. Tu su i druga pitanja – izgradnja funkcionalne tržišne ekonomije, pitanje ubrzanja procesa pomirenja.

Smatram da ne trebamo izgubiti iz vida činjenicu da moramo ubrzano raditi i na reformi izbornog zakonodavstva, jer ga više ne možemo držati u ovakvom stanju, uzimajući u obzir probleme oko uspostavljanja vlasti. Nažalost, tu neće biti dovoljno izmijeniti samo Izborni zakon. Neke odredbe uvjetovane su čak izmjenama entitetskih ustava, prvenstveno Ustava FBiH. Osim toga, imamo i provođenje presude “Sejdić – Finci”, kao i mnogo odluka Ustavnog suda BiH, koje je nužno provesti. Kao što vidite, jako je puno obveza koje moramo rješavati u narednom razdoblju, kazao je Čolak.

Komentirajući tvrdnje kako u vladajućoj parlamentarnoj većini postoji nepovjerenje Čolak nije isključio mogućnost da dođe i do promijene parlamentarne većine

“I do sada je bilo promjene parlamentarne većine. U prethodnom razdoblju nekoliko puta je promijenjena parlamentarna većina. Vijeće ministara BiH treba uvijek odražavati parlamentarnu većinu. Koliko će ta većina biti stabilna i čvrsta, pokazat će vrijeme. Mislim da će uskoro na dnevnom redu biti neki zakoni koji već duže vrijeme stoje i u Domu naroda Parlamenta BiH. To će biti prilika da se međusobno testiramo. Očekujem da do zastoja neće doći, ali ukoliko ih bude, onda je sasvim moguće da se parlamentarna većina mijenja. Svi koji smo se danas izjašnjavali ne znači da je to bjanko izjašnjavanje za sva vremena. Moramo vidjeti kako najbolje, najučinkovitije i najefikasnije raditi, kazao je Čolak za portal Vijesti.ba./HMS

Odgovori