Članovi Udruženja “Leptir” iz Bugojna danas su se radovali novim gostima. U posjeti su im bili predstavnici Hrvatskog-kulturnog društva “Napredak” Podružnica Bugojno, sa Ženskim vokalnim ansamblom i Tamburaškim sastavom “Zlatne žice”. Upoznali su jedni druge i podijelili radost predstojećeg Uskrsa, javlja RTV Bugojno.

Goste iz HKD-a “Napredak” dočekala je predsjednica Udruženja “Leptir” Biserka Božić. Ona ih  je, tom prilikom, upoznala sa radom i misijom jednog od najuspješnijih udruženja, koja okupljaju osobe sa invaliditetom na području Federacije BiH,  i kroz različite vidove nastoji ih integrirati u društvenu zajednicu. Kazala je da Udruženje trenutno ima 135 članova, i da je srijeda obično dan u kojem se za njih organizira muzikoterapija, koja se, inače, pokazala kao veoma efikasan način rehabilitacije osoba sa invaliditetom.

-Muzikoterapija je jedan odličan vid koji dobro djeluje i odličan je za rehabilitaciju osoba sa invaliditetom. Mi svake srijede imamo jednu ovakvu terapiju uz pomoć naše učiteljice Samire Merdžanić. Veoma smo sretni zbog današnje posjete članova HKD-a “Napredak”, jer ćemo se zajedno veseliti i pjevati. Nadamo se da je ovo uvod u dobru suradnju i da ćemo ovakvih posjeta imati i dalje. I mi ćemo njima otići u posjetu, i naučiti neke nove pjesme, možda i zajedno nastupati. To je nešto što je stalni motiv koji nas potiče. Mi, zapravo, u logu našeg udruženja kažemo : “Ne pored drugih, već zajedno”, jer želimo pokazati naše sposobnosti i biti dio ove naše zajednice. Ne želimo biti izolirani. Mislimo da imamo pravo na dobar i kvalitetan život, i to je ono za što ćemo se i dalje zalagati u našem radu i u našem udruženju, naglasila je predsjednica “Leptira”, za RTV Bugojno.

Goste su predvodili Irena Čosić, i prof. Ratko Kolovrat, članovi Uprave HKD  “Napredak”. Istakli su kako je ovo jedna u nizu posjeta koju je “Napredak”  organizirao u posljednje vrijeme. Želja im je da  se iste nastave i da postanu tradicionalne. Uz slatkiše i uskrsna jaja, članovi “Napretka” danas su korisnicima “Leptira” pružili ruku prijateljstva za buduću uspješnu suradnju.

-Mi smo došli da nas upoznaju i da se mi, na neki način, približimo s Uskrsom svima, da se jednostavno družimo i da upoznaju naš rad. Počeli smo sa  Božićem i umirovljenicima, a to je bila moja ideja. Uprava, na čelu s predsjednicom Dubravkom Vukadin, prihvatila je moju zamisao, i od tada je sve ovo počelo, kazao je prof. Ratko Kolovrat, za RTV Bugojno.

Nezaboravan susret završen je druženjem uz muziku i pjesmu. Pod rukovodstvom Samire Merdžanić, nekoliko kompozicija otpjevale su članice Ženskog vokalnog ansambla HKD-a “Napredak”, a atmosferu su dodatno zagrijali članovi Tamburaškog sastava “Zlatne žice”, pod rukovodstvom  nastavnika  Berislava Đikića. Naravno, ni leptirovci nisu ostali dužni gostima. Pjevali  su, radovali se, i pokazali da pripadaju svima nama i cijeloj zajednici.

Odgovori