Sinoć je u sportskoj dvorani odigrana prijateljska utakmica u kojoj su domaći košarkaši Busovače ugostili ekipu OKK“Čelik“ iz Zenice.

Ove dvije ekipe odigrale su i u pripremnom periodu pred ovu sezonu utakmicu u kojoj je gost iz Zenice slavio sa +12 poena razlike, pa je ovo bila prilika za revanš.

Domaći su bolje otvorili utakmicu i to je prvi put u čitavoj sezoni da prve minute proteknu u inicijativi busovačkih košarkaša. U tim trenucima isticao se Kornelije Jezildžić u napadu, a u defanzivnom skoku dominirao je Vlado Gudelj. Vodstvo domaćina od 4-6 poena nastavilo se i čitav drugi period i polovinu trećeg perioda. Jezildžiću se u napadu priključio i Leon Katava svojim poenima te Ivan Šero odličnim asistencijama. Mali roster igrača je ipak koštao domaće koji su polako padali sa snagom u drugoj polovici trećeg perioda, te su gosti iz Zenice stigli i prestigli umorne domaćine. Kada je zbog 5. osobnih pogrešaka 7.min do kraja, kod +9 razlike za Zeničana izašao visoki Gudelj, činilo se da je sve riješeno. Tada na scenu stupa Toni Kolak koji sa dvije uzastopne trojke dovodi rezultat u neizvjesnost. Posljednji napad na utakmici kod rezultata 82:82 imali su domaći košarkaši, ali je šut Leona Katave u posljednjoj sekundi doslovno “iscurio“ iz obruče i ostalo je neriješeno.

Iako je običaj da na prijateljskim utakmicama, kod neriješenog rezultata završi utakmica, treneri ekipa su se dogovorili da se odigra produžetak i još 5 minuta dadne prilika dobro popunjenom gledateljstvu u dvorani da nastavi uživati u zaista dobroj košarkaškoj predstavi. U tih 5 min više sreće imali su gosti i na kraju slavili sa 92:89.

Kod domaćih izvanredan je bio Kornelije Jezildžić sa 34 poena, Ivan Šero je dodao 16, a Leon Katava 15 poena, kod gostiju bolji od ostalih Merdanović 23, Suljić i Pezer po 15 poena.

Ekipe su se dogovorile da za 14 dana odigraju revanš u Zenici, pa je to prilika Busovači da odigra utakmicu u jednoj od najljepših dvorana u BiH, “Areni“.

Kvalitetna odjeća za vaše najmlađe

Samo najbolje za vaše najmilije

Miodrag Vujović

Odgovori