Na 5. Transatlantskom ekonomskom forumu koji se održava na Sveučilištu John Hopkins u Washingtonu sudjeluju predstavnici 14 zemalja.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara govorio je o posvećenosti BiH reformama na putu prema EU, trenutnoj situaciji u BiH s posebnim osvrtom na žurnu potrebu izmjene Izbornog zakona i nedostatkom konsenzusa za rješavanje ovog problema, javlja Hrvatski Medijski Servis.

– Čitav niz promjena Washingtonskog sporazuma je unio neravnotežu u odnose unutar Federacije. Dakle, nužan je prvi korak za koji treba odvažnosti, a to je izmjena Izbornog zakona koja će poštivati ravnopravnost tri konstitutivna naroda. Bosni i Hercegovini je potreban europski ustav, kazao je Čavara i naglasio:

– Ma koliko glasno govorili ili glasno šutjeli o općim izborima iduće godine, činjenice stoje: Izborni zakon treba žurne izmjene jer prema postojećem zakonu, izbori se mogu samo djelimično provesti, što može dovesti ustavne krize i bezizlazne situacije.

Predsjednik Federacije BiH je naglasio da Bosna i Hercegovina mora što prije naći rješenje kojim će se “osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda i time spriječiti lažno predstavljanje i djelovanje suprotno postignutim mirovnim sporazumima”, te nam je neophodna pomoć SAD-a.

Na marginama foruma Predsjednik Federacije BiH sastao se s kongresmenima i senatorima kojima je prezentiran problem funkcioniranja Federacije BiH i BiH, ali i neophodan nastavak reformi na europskom putu BiH.