Za stanje u Federaciji, u kojoj je parlamentarna većina izgubljena, krive su sve stranke koalicije, a najviše SDA, koja često surađuje s oporbom, i s (bošnjačkom) ljevicom donosi određene zakone i odluke u Parlamentu, što narušava partnerske odnose i stvara nepovjerenje, rekao je u intervjuu za Dnevni avaz Marinko Čavara, predsjednik FBiH i dopredsjednik HDZ-a BiH.

Poručio je da se mora okrenuti razgovoru i dogovoru unutar tri stranke (SDA, HDZ i SBB), ali ne isključujući i druge koje žele dobrobit BiH.

– Bilo bi neprihvatljivo reći da je netko drugi sto posto kriv što je izgubljena parlamentarna većina. U ovom slučaju tu je nespremnost dogovaranja stranaka. Najveći krivac je ambijent predizborne kampanje. Prerano se krenulo u kampanju. Tu su i pojedinci koji žele ostvariti promidžbu da su oni jedini branitelji BiH, ili da su jedini branitelji bošnjaštva, ili ljevice, što onda stvara tenziju u odnosima. Prvenstveno moramo stvarati ambijent za dogovor. Očigledno da taj ambijent ne postoji u ovoj situaciji predizborne kampanje – ističe Čavara.

– DF je izašao iz vlasti. Ostao je još potpredsjednik FBiH Milan Dunović, koji stalnim apelacijama nastoji otežati funkcioniranje vlasti. U oporbi ozbiljnija stranka koja je ostala je SDP, koji je u prošlom mandatu formirao antiustavnu, antihrvatsku platformu i time izgubio na izborima. Dakle, alternative postojećem partnerstvu realno nema. Ako smo svjesni toga, ne razumijem zašto ne postoji veća spremnost da rješavamo temeljna pitanja počev od izbornog zakona, da budemo partneri, a ne kada nam odgovara da pozovemo oporbu da glasa sa SDA, rekao je.

Dnevnik.ba

Odgovori