Sinoć u kino dvorani Kina Theatre u Busovači, održana je promocija knjige “Dario Kordić – da se nezaboravi”. Na samom početku, minutom šutnje odana je počast svim hrvatskim braniteljima.

Također, u sklopu promocije prikazan je i kratki film pod nazivom “Umro je, a jedina želja mu je bila vidjeti sina na slobodi”, te pjesma Ive Jandrića pod nazivom “Čuvaj se sine” …

Dario Kordić, jedan je od hrvatskih junaka u obrani BIH. Bio je i jedan od potpisnika za stvaranje Herceg – Bosne u kojoj je bio i potpredsjednik. O njemu su na promociji govorili nekad popularni kickboxer i svjetski prvak u tom sportu, a danas predsjednik Hrvatsko – Austrijske kulturne zajednice u Beču, Miroslav Piplica te Mladen Pavković, novinar i publicist iz Koprivnice. Osim spomenutog dvojica, promociji je bila nazočna i Darijeva supruga Venera te kćer Elizabeta, kao i drugi Darijevi politički suradnici, prijatelji i poštovatelji.

Zbog zločina u Ahimićima nad Bošnjacima, protiv njega je podignuta optužnica. Politička neodgovornost osudila ga je na dvadeset i pet godina robije, iako mu nisu mogli naći krivice. Smrću Franje Tuđmana, njegovoj je obitelji ukinuta svaka pomoć i evo već petnaest godina leži u Grazu u zatvoru. Današnjom promocijom, konačno ga se je netko sjetio. Neka vide da smo zbog okrutne politike uz obitelj Kordić. Uz svu nepravdu koja ga je zadesila, Kordić iz zatvora poručuje: „ Ovo je moj križ i ja ću ga nositi do kraja“, završno će Piplica. Novinar Pavković, osvrćući se na junaka knjige i na pomalo zaboravljene branitelje Domovinskog rata također je bio vješt s izlaganjem, a nije štedio kritike ni prema vladajućoj političkoj kremi – Za nas je Dario junak, iako će ga neki nazvati zločincem. Njemu nisu uspjeli dokazati ništa, osim da je Hrvat. Zbog toga je u zatvoru. Dario će biti proglašen svecem, bez obzira što tko mislio. Sjetite se samo Stepinca. Hrvatski branitelji danas su marginalizirani i razjedinjeni. Udruga s udrugom ne surađuje. Prije ćemo dobiti ćirilicu, nego imena poginulih branitelja na Ovčari i ostalim grobnicama.

Promociji su prisustvovali mnogi iz svih struktura života i rada Hrvata srednje Bosne – osim već spomenutih predavača, obitelji i mnogobrojnih prijatelja, promociji je prisustvovao brigadir Duško Grubešić, Ivo Miro Jović – bivši hrvatski član predsjedništva BiH, Marinko Čavara – potpredsjednik HDZ-a BiH, Nikica Petrović – bivši načelnik općine Busovača te gospođa Mirjana Plavčić, sadašnja predsjednica općinskog vijeća u Busovači.

Prigodnom pjesmom, nazočnim je se obratio i busovački pjesnik, gospodin Dragan Čobanović, kao i Tanja Vujica koja je recitirala poetski uradak pjesnikinje Anite Marinac pod nazivom “Pjesma za Dariovog oca”.

Kvalitetna odjeća za vaše najmlađe

Samo najbolje za vaše najmilije

Prigodnim riječima, okupljenima je se obratio i Fra Vice Tomas, svečenik u Župi Sv. Ante Padovanskog u Busovači, koji je u svom govoru istaknuo kako Hrvate i Hrvatsku naciju, nije ubio niti jedan narod narod, kao što su oni sami sebe mnogobrojnim pobačajima, točnije brojkom 800 000 od 1945. godine.

Odgovori