Sinoć u kino dvorani Kina Theatre u Busovači, održana je promocija knjige “Dario Kordić – da se nezaboravi”. Na samom početku, minutom šutnje odana je počast svim hrvatskim braniteljima.

Također, u sklopu promocije prikazan je i kratki film pod nazivom “Umro je, a jedina želja mu je bila vidjeti sina na slobodi”, te pjesma Ive Jandrića pod nazivom “Čuvaj se sine” …

Dario Kordić, jedan je od hrvatskih junaka u obrani BIH. Bio je i jedan od potpisnika za stvaranje Herceg – Bosne u kojoj je bio i potpredsjednik. O njemu su na promociji govorili nekad popularni kickboxer i svjetski prvak u tom sportu, a danas predsjednik Hrvatsko – Austrijske kulturne zajednice u Beču, Miroslav Piplica te Mladen Pavković, novinar i publicist iz Koprivnice. Osim spomenutog dvojica, promociji je bila nazočna i Darijeva supruga Venera te kćer Elizabeta, kao i drugi Darijevi politički suradnici, prijatelji i poštovatelji.

Zbog zločina u Ahimićima nad Bošnjacima, protiv njega je podignuta optužnica. Politička neodgovornost osudila ga je na dvadeset i pet godina robije, iako mu nisu mogli naći krivice. Smrću Franje Tuđmana, njegovoj je obitelji ukinuta svaka pomoć i evo već petnaest godina leži u Grazu u zatvoru. Današnjom promocijom, konačno ga se je netko sjetio. Neka vide da smo zbog okrutne politike uz obitelj Kordić. Uz svu nepravdu koja ga je zadesila, Kordić iz zatvora poručuje: „ Ovo je moj križ i ja ću ga nositi do kraja“, završno će Piplica. Novinar Pavković, osvrćući se na junaka knjige i na pomalo zaboravljene branitelje Domovinskog rata također je bio vješt s izlaganjem, a nije štedio kritike ni prema vladajućoj političkoj kremi – Za nas je Dario junak, iako će ga neki nazvati zločincem. Njemu nisu uspjeli dokazati ništa, osim da je Hrvat. Zbog toga je u zatvoru. Dario će biti proglašen svecem, bez obzira što tko mislio. Sjetite se samo Stepinca. Hrvatski branitelji danas su marginalizirani i razjedinjeni. Udruga s udrugom ne surađuje. Prije ćemo dobiti ćirilicu, nego imena poginulih branitelja na Ovčari i ostalim grobnicama.

Promociji su prisustvovali mnogi iz svih struktura života i rada Hrvata srednje Bosne – osim već spomenutih predavača, obitelji i mnogobrojnih prijatelja, promociji je prisustvovao brigadir Duško Grubešić, Ivo Miro Jović – bivši hrvatski član predsjedništva BiH, Marinko Čavara – potpredsjednik HDZ-a BiH, Nikica Petrović – bivši načelnik općine Busovača te gospođa Mirjana Plavčić, sadašnja predsjednica općinskog vijeća u Busovači.

Prigodnom pjesmom, nazočnim je se obratio i busovački pjesnik, gospodin Dragan Čobanović, kao i Tanja Vujica koja je recitirala poetski uradak pjesnikinje Anite Marinac pod nazivom “Pjesma za Dariovog oca”.

Prigodnim riječima, okupljenima je se obratio i Fra Vice Tomas, svečenik u Župi Sv. Ante Padovanskog u Busovači, koji je u svom govoru istaknuo kako Hrvate i Hrvatsku naciju, nije ubio niti jedan narod narod, kao što su oni sami sebe mnogobrojnim pobačajima, točnije brojkom 800 000 od 1945. godine.

Odgovori