Prvi proljetni detaljni pregled  zajednica  jedan je od najvažnijih poslova pčelara na početku nove sezone pčelinje ispaše. Nakon ovog pregleda pčelar ima detaljan uvid u  stanje pčelinjih zajednica, te može planirati proizvodnju meda u  godini koja je pred njim, kao i daljnje radove na pčelinjaku, javlja RTV Bugojno.

Proljetni pregled pčela nedavno su obavili  i članovi Udruženja pčelara „Kalin“ Bugojno. Pregled je obavljen u drugoj polovini travnja i u suradnji sa Veterinarskom stanicom Bugojno, a veterinar Ajdin Bašić ističe da je kontrola obavljena na 55 pčelinjaka. Po njegovim riječima stanje pčelinjih zajednica, obzirom na proteklu izuzetno tešku godinu, je zadovoljavajuće.

Mada se smatra podnošljivim 5-10 posto zimskog gubitka  predsjednik Udruženja pčelara „Kalin“ Fehret Muratspahić ističe da je gubitak od 120 košnica na 2300 pregledanih za ovo Udruženje alarmantan. Po njegovim riječima  pčele na području Bugojna dobrim dijelom stradaju zbog trovanja kemijskim sredstvima kojima poljoprivrednici tretiraju svoje kulture.

Dugogodišnji  iskusni pčelari i članovi Upravnog odbora bugojanskog udruženja dr. Stipo Lučić i Muris Beganović  ovom prilikom posebno su apelirali na uključivanje svih pčelara u Udruženje „Kalin“, te na uzgajivače maline da proljetna tretiranja malinjaka kemijskim sredstvima obavljaju u ranim jutarnjim ili predvečernjim satima. Po riječima dr. Lučića na području Bugojna veoma malo se sade medonosne biljke, a pojedine medonosne kulture, poput bagrema, ljudskim nemarom gotovo si iskorijenjene.

Da bi mogli uzeti dio meda ili drugih proizvoda od pčela pčelari moraju stvoriti uslove pčelinjim zajednicama za normalan unos nektara i peluda u košnice. Sve dok nema novog unosa zalihe hrane u košnici su limitirajući faktor razvoja pčelinje zajednice.

Odgovori