Donji Vakuf je najvažnija bosanskohercegovačka raskrsnica kada je riječ o putnoj infrastrukturi s obzirom na to da kroz centar grada prolaze tri važne magistrale: Zenica – D. Vakuf, Banja Luka – Jablanica i Sarajevo – Split. Međutim, upravo to i jeste najveći problem mještana Donjeg Vakufa.

Osim osobnih vozila mještana Donjeg Vakufa, kroz sami centar grada prolaze i autobusi, kamioni i druga vozila koja se kreću spomenutim destinacijama. Rješenje problema mještana Donjeg Vakufa zasigurno bi bila izgradnja brze ceste Lašva – Donji Vakuf koja je neophodna, ali naredne godine krenut će i izgradnja zaobilaznice.
 
U razgovoru za Klix.ba načelnik Donjeg Vakufa Huso Sušić je kazao da je brza cesta neophodna, ne samo za Donji Vakuf, već za cijelu Krajinu. “Kada je riječ o brzoj cesti, ona je neupitna i nešto što stvarno treba ovoj regiji i Krajini . O njoj načelnik ne može odlučivati, ali može dati svoj ​​doprinos da to krene što ranije, što je nama i cilj. Svatko radi svoj ​​posao i odgovara za njega, o tome će netko drugi brinuti “, kazao je Sušić.
 
Priča o gradnji brze ceste Lašva – Donji Vakuf stara je već nekoliko godina, kada je bio raspisan i natječaj za koncesionare na ovoj dionici, ali projekt je prije nekoliko mjeseci ponovo aktiviran i nalazi se na listi prioriteta Autocesta FBIH. Ukupna duljina dionice iznosila bi 53 kilometra, a vrijednost investicije je oko 550 milijuna KM. Sušić je dodao da će se do tada općina Donji Vakuf aktivirati u gradnji zaobilaznice kojom bi se riješio problem gustoće prometa kroz centar grada. “Meni je najbitnija zaobilaznica kroz Donji Vakuf koja se sastoji od dva mosta i tri kilometra zaobilaznih puteva, kako bi se izbjegla gužva.
 
Intervenirao sam kod naših organa vlasti, jer naši građani ne mogu živjeti u tim uvjetima i urađena je potrebna dokumentacija. Imovinskopravni odnosi su riješeni i ja imam iskrena obećanja , nema razloga da se ta zaobilaznica ne počne raditi već naredne godine “, zaključio je Sušić. Vrijednost investicije gradnje zaobilaznice iznosi blizu deset milijuna KM, a prema Sušićevim riječima, prednost u realizaciji će imati domaće tvrtke.

 

Odgovori