Nova Vlada Federacije BiH u punom kapacitetu mogla bi profunkcionirati u drugoj polovini veljače, najavila je Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH.

“Tada bi trebali imati kompletiranu Vladu FBiH. Jer, ako bude taj ključan datum, 9. veljače, ponedjeljak, kada će se imenovati predsjednik i potpredsjednici FBiH, samim tim izborom kreću konzultacije s budućim mandatarom”, kazala je Bradara u intervjuu za Anadoliju.

Sredinom siječnja SDA je za manadatara Vlade FBiH predložila gospodarstvenika Fadila Novalića. Bradara, kako je istaknula, “ne očekuje da bi trebalo biti problema” oko raspodjele pozicija u budućoj Vladi FBiH, odnosno zahtjeva HDZ BiH, čija je članica Predsjedništva, za šest ministarstava od ukupno 16 plus premijera.

“Oko tih pitanja intenzivno razgovara naš predsjednik i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović. Ja se nadam da su ti razgovori i pregovori pri kraju i da ćemo uskoro imati postignuti konsenzus oko federalne Vlade na dobrobit svih građana FBiH, a sve kako bi stranke i dužnosnici koji su dobili povjerenje na izborima mogli preuzeti odgovornost za ono za što su ih građani birali”, navela je Bradara. Ukazala je kako se na uspostavu vlasti “predugo čeka”, iako smatra da “aktualni proces uspostave vlasti za razliku od ranijih godina ide puno brže”.

“Mislim da svi trebamo biti svjesni situacije u kojoj se Federacija BiH nalazi i trebamo biti spremni i na kompromis. Mislim na pozicije koje traži HDZ BiH, a to su pet pozicija iz hrvatskog naroda i jedna iz srpskog naroda. Mi nismo rekli da je to pozicija za SNSD. To može biti SNSD, a može biti i neki predstavnik srpskog naroda kojeg će predložiti HDZ BiH”, istaknula je Bradara u odgovoru na pitanje očekuje li probleme s koalicijskim partnerima – SDA i DF-om – i njihovo eventualno protivljenje uvođenjem SNSD-a u izvršnu vlast u FBiH.

HDZ BiH je ranije najavio kako će SNSD-u ustupiti jedno ministarstvo u Vladi FBiH kao kompenzaciju za sudjelovanje te stranke u Vladi RS.

Preispitati imenovanja

Bradara je također naglasila kako joj je želja da “dva doma Parlamenta vrate svoj diginitet”. Ona navodi kako se mora vratiti diginitet i odlučivanje u zakonodavne organe vlasti što do sada, u proteklom razdoblju, nismo imali.

“Sve ono što se nalazi na čekanju vratit ćemo novoj Vladi FBiH i izvršnoj vlasti da preispita sve odluke koje su donesene, kao i niz zakonskih neustavnih rješenja. I naravno da ćemo krenuti s radom. Vjerujem kako će Vlada to brzo donijeti i da ćemo svi imati taj ritam po kojem ćemo moći raditi”, rekla je Bradara. Ona je nadalje rekla kako prvo što predstoji jeste “da Vlada FBiH preispita nacrt proračuna i donese novi, te da ga uputi u parlamentarnu proceduru”.

“Svaki je proračun politički dokument koji se donosi u jednoj godini i mislim da nova Vlada treba imati prvu zadaću ponuditi novi nacrt proračuna i onda ga ponuditi u Parlament kako bismo do 31. ožujka imali proračun za 2015. godinu. Mislim da će nova Vlada i nova izvršna vlast FBiH, a tako i zakonodavna vlast FBiH imati jako puno posla. Preispitat ćemo puno toga što je nelegalna i nezakonita vlast i neustavna koja je utemeljena 17. ožujka 2011. godine napravila. Način i stil koji su počeli očito je njih pratio do kraja mandata”, navela je Bradara. Naglasila je i kako “demokratska procedura, ne poznaje u trenutku raspisivanja izbora, a pogotovo kada se objave rezultati, da se događaju imenovanja na četverogodišnje mandate”.

“To je suprotno svim uzusima demokracije i svim pravilima ponašanja u demokratskom svijetu. Ta ćemo pitanja preispitati”, kazala je Bradara, kao odgovor na pitanje znači li da će nova Vlada FBiH preispitati i sva imenovanja koja su se dogodila u međuvremenu, odnosno od raspisivanja općih izbora, a posebno potvrđivanja njihovih rezultata. Ona ističe kako “prolaznost odluka u Domu naroda Parlamenta FBiH neće biti dovedena u pitanje”.

“Ovo što smo imali oko prijedloga kandidata za potpredsjednika FBiH iz srpskog naroda su specifičnosti našeg Ustava i Izbornog zakona BiH za kojeg iz HDZ-a BiH već godinama govorimo da ga treba mijenjati. Zbog toga je došlo do ovakve situacije. Možda je to dobro, koliko god to izgledalo u ovom trenutku loše. Ipak, su se pokazali svi apsurdi Izbornog zakona BiH. Međutim, HDZ BiH i stranke okupljene oko HNS-a imaju 13 izaslanika u Klubu hrvatskog naroda, SDA 10 u Klubu bošnjačkog naroda. Nama za većinu u ovom trenutku treba 28 ruku. Koliko znam, DF ima pet izaslanika tako da mi nećemo imati problem s većinom Oosobito što postoje stranke koje će pratiti ono što radi parlamentarna većina”, navodi predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH.

Sedam hrvatskih odgovora

Na nekoliko proteklih sjednica Kolegija zaključeno je, navodi Bradara, kako će se nastojati imati što manje politike u Domu naroda te će se stranačka pripadnost ostaviti na neki način pred vratima, iako svi u Klubu nose tu stranačku pripadnost.

“HDZ BiH je izašao na izbore s jasnim i svima transparentno pokazanim programom koji se zvao sedam hrvatskih odgovora. U naših sedam hrvatskih odgovora razrađeno je, osim pitanja sigurnosti, pravne države, europskog puta BiH, rješavanje svih pitanja koja se tiču običnog građanina i sva pitanja za koja mi u BiH nismo imali adekvatne odgovore u ove protekle četiri godine. To su, prije svega, socijalna pitanja koja su jako važna. Trebamo pokazati našu socijalnu osjetljivost kroz donošenje svih zakona i propisa koji će olakšati život svih građanima u FBiH”, navela je Bradara dodavši kako će njena stranka posebnu pažnju posvetiti gospodarstvu.

Prema njenim riječima, želja je u oblasti gospodarstva donijeti niz propisa koji će investitorima olakšati ulaganje u FBiH i otvoriti investicijske cikluse.

“Ono za što se mi zalažemo jeste harmonizacija poticaja, jer mi do sada nismo to imali. Onda su svi poticaju koji imamo u FBiH završavali kako su završavali. Naša želja je da ti poticaji imaju i smisla i svrhu, da se zna zašto se nešto potiče, urade razvojni projekti i da naravno kroz koordinacijski mehanizam sve naše županije i sve što možemo napraviti što više približimo i domaće gospodarstvenike fondovima koji mogu biti dostupni kako prekograničnom suradnjom i svih onih koji će se u ovom trenutku u BiH biti uključeni u te procese. Ako Vijeće ministara i Parlament BiH budu pratili nove trendove EU, fondovi će biti dostupni BiH i svim našim gospodarstvenicima”, naglasila je Bradara.

Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH istaknula je kako se treba olaškati život svim gospodarstvenicima: omogućiti im lakše poslovanje, registriraju poduzeća… Ona navodi da se nada kako će nakon izbora čelništva FBiH biti imenovan i predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

“Nadam se da ćemo svi u duhu jačanja povjerenja, relaksiranja svih odnosa u BiH, nastaviti se uvažavati i da će nakon izbora čelnika FBiH koje bi trebalo doći 9. veljače najvjerojatnije, taj proces krenuti svojim putem i mislim da smo u tom smislu puno toga napravili”, zaključila je Bradara. (HMS)

Odgovori