23. obljetnica osnutka Zbornog područja HVO Vitez

Danas, 27. veljače, upriličena je svečanost u povodu 23. obljetnice osnutka Zbornog područja HVO Vitez, koja je održana u Busovači, u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana HVO HB ŽSB.

Predstavnici udruga proisteklih iz domovinskog rata, izaslanstvo HNS-a, te predstavnici Ministarstva obrane i OSBIH,  najprije su položili vijenace pred Središnjim spomen obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima u Busovači. Potom su bili na misu zadušnici za sve poginule hrvatske branitelje koju je u župnoj crkvi Svetog Ante predvodio fra Dominko Batinić, župnik župe Busovača. Kao i na svečanoj akademiji na kojoj se govorilo o značaju osnivanja Zbornog područja HVO Vitez.

Odluku o osnivanju Regionalnog stožera HVO u Busovači je  27. veljače 1992 godine donio Dario Kordić. Prvi zapovjednik postrojbe bio je Paško Ljubičić. Kroz postrojbe ZP Vitez prošlo je oko 30 tisuća pripadnika HVO-a, 2499 ih je poginulo, a 5799 ranjeno. O važnosti osnutka ZP Vitez na svečanoj akademiji je govorio brigadir Mario Bradara, jedan od zapovjednika ove postrojbe. On je podsjetio na činjenicu da su Hrvati Središnje Bosne punih 15 mjeseci proveli u potpunom okruženju rascjepkani u  pet enklava. Prisjetiti se okolnosti osnivanja Regionalnog stožera HVO u Središnjoj Bosni, budi tugu i bol zbog sjećanja na poginule, ali i ponos zbog činjenice da su se Hrvati Središnje Bosne, iako su se našli u najnezavidnijem položaju na Balkanu, uspjeli obraniti od daleko moćnijih i brojnijih neprijatelja, najprije JNA, a potom i Armije BiH, istaknuo je brigadir Bradara.

„Hrvatski narod u BiH i Hrvatskoj ponovno proživljava dane ponosa, dostojanstva i zajedništva.  Borba za opstanak i jednakopravnost Hrvata u Središnjoj Bosni koja se danas  vodi političkim sredstvima ostaje naša trajna zadaća. Mi, dužnosnici HDZ BiH s ovih prostora nastavit ćemo se boriti za opstanak i jednakopravnost Hrvata, posebice u Središnjoj Bosni koja je kralježnica BiH“, poručila je okupljenima Lidija Bradara, predsjednica ŽO HDZ BiH ŽSB i predsjedateljica Doma naroda Parlamenta F BiH.

„Hrvatski narod u BiH imao je vrlo tešku povijest. Iako malobrojni uspjeli smo se izboriti za našu slobodu i opstojnost. A put u hrvatsku slobodu počeo je prije 25 godina, osnivanjem HDZ. Prisjetili smo se toga na 25 obljetnici utemeljenja stranke. Volja za ostvarenjem pune jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH jača je no ikad“, izjavio je Marinko Čavara, dopredsjednik HDZ BiH i predsjednik F BiH čestitavši bivšim pripadnicima ZP Vitez obljetnicu osnutka postrojbe i u ime dr. Dragana Čovića, predsjednika HDZ BiH i hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Svojim nastupom obljetnicu osnutka ZP HVO Vitez uveličala je vokalna skupina Glorija iz Busovače pod ravnanjem Davorke Dujmušić.

 

Odgovori