Zastupnik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Vjekoslav Bevanda nada se kako će proces formiranja vlasti u Federaciji BiH i na državnoj razini biti ubrzan.

 

Ocijenio je kako će ubrzanju procesa formiranja izvršne vlasti ubrzati imenovanje predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH i činjenica kako je nadležna Komisija dala preporuku za imenovanje Denisa Zvizdića (Stranka demokratske akcije – SDA), najavljujući da će se pregovori o raspodjeli funkcija odvijati sljedećih dana.

– Stav HDZ-a je kako u Vladi Federacije BiH treba dobiti sve hrvatske pozicije, a sve ostalo je stvar razgovora i pregovora – kazao je Bevanda.

Brzo formiranje vlasti očekuje i zastupnica Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević, dodajući kako od Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) očekuje da kandidate, koji će biti dogovoreni u međustranačkim konsultacijama, u zakonskim rokovima provjeri.

– Nadam se kako ćemo u sljedećih mjesec dana imati kompletan sastav Vijeća ministara BiH, a SDS će predložiti najboljeg kandidata koji će nastojati da se stvari pomjere s mrtve točke i da rade u cilju boljeg života za građane – stava je Pandurević.

O imenima i pozicijama koje će SDS tražiti u Vijeću ministara BiH Pandurević nije htjela govoriti jer smatra kako bi to bilo nekorektno budući da se prvo trebaju obaviti međustranačke konsultacije u sljedećih nekoliko dana./HMS/

Odgovori