Teslin Model 3, koji je u petak zvanično predstavljen i čija je prodaja počela, je revolucionarno vozilo po mnogim aspektima.

Riječ je prvom Teslinom električnom vozilukoje je napravljeno za široku upotrebu, s obzirom da će osnovna verzija koštati 35.000 dolara (oko 60.000 KM) što je prihvatljiva cijena za srednju klasu stanovništva u razvijenim zemljama, iako iz bh. perspektive možda djeluje kao luksuz.

Američki mediji pišu da ovaj model svi žele imati i da o njemu svi pričaju, te da će najveći problem kompanije biti kako proizvesti dovoljan broj vozila, prenosi BiznisInfo.

Ovaj automobil sadrži mnoge inovacije. Model 3 nema tablu s instrumentima već horizontalni 15-inčni touchscreen displej na koji su prebačene sve funkcije.

Osim displeja, automobil ima samo volan sa dva multifunkcionalna dugmeta i dvije ručkice, koji se mogu koristiti za određene funkcije, poput podešavanja retrovizora ili davanja žmigavaca.

Franz von Holzhausen, Tesling glavni dizajner, rekao je da je interijer u mnogim aspektima najinovativniji i najradikalniji dio novog modela.

Sve mora biti lijepo, ali funkcionalno. Željeli smo i da dobijemo što više prostora, rekao je on.

Minimalistički dizajn omogućit će vozačima da se posvete vožnji, ili pak da se prepuste uživanju u njoj, s obzirom da je riječ o vozilu koje može omogućiti punu autonomiju (samoupravljanje).

Osim toga, Model 3 nema ključ niti neku sličnu zamjenu za ključ, već se otključava pomoću aplikacije na mobilnom telefonu.

Ako zaboravite ili izgubite mobitel, imate karticu koju možete nositi u novčaniku i koju primaknete vozilu kako biste ga otključali.

Osnovni model vrijedan 35.000 američkih dolara s jednim punjenjem baterije može prevaliti 350 kilometara.

Automobil s većim rasponom kretanja stoji 44.000 američkih dolara, a s jednim punjenjem može preći 500 kilometara.

Kompanija je obećala proizvesti 500.000 vozila sljedeće godine što je gotovo šest puta više od proizvodnje 2016.

(Autor: BiznisInfo)