Sedmi nastavak filma “The Fast and the Furious” izazvao je veliko interesiranje kod publike širom svijeta, a u odjavnoj špici stoji i ime Novotravničanina Ante Juričića Tonija koji je radio vizualne efekte ovog filma sa ekipom Digital Domaina.

 

Juričića je umjetnost odavno privlačila, a sa razvojem računale tehnologije na našim područjima, počeo je svoju vještinu crtanja poboljšavati i na računarima. Nakon dugog i teškog učenja digitalne umjetnosti zapošljava se u animacijskom studiju u BiH, gdje je svoje inspiracije pronalazio u radovima veliki svjetskih studija među kojima i Digital Domain za koje danas radi. Nakon nekoliko godina odlučio je spakirati kofere i otići u Vankuver gdje i danas živi i radi.

“Dva tjedna nakon što sam se prijavio na konkurs za posao u Digital Domain, već sam bio na letu za Vankuver gdje sam se pridružio super talentiranom timu sastavljenom od umjetnika sa svih strana svijeta. Tadašnji tim od nekoliko stotina umjetnika je bio zadužen za vizualne efekte na Disney filmu ‘Maleficent’ sa Angelinom Jolie. Danas, dvije godine poslije, dijelom sam ‘core’ tima gdje sam imao priliku raditi na filmovima kao što su ‘Night at the Museum 3’ i ‘Fast and Furious 7′”, kazao je Juričić za Klix.ba.

Digitalnom umjetnošću profesionalno se bavi već šest godina, a iako je to širok pojam, svoju najveću primjenu takav oblik stvaralaštva pronalazi upravo u filmskoj industriji. Juričić radi na vizualnim efektima koji danas imaju veliku ulogu u stvaranju filmskih hitova. Za Juričića projekat “The Fast and the Furious 7” ima veliki značaj. “Mnogo mi znači raditi na projektu kao što je ‘Fast and Furious’ iz razloga što se radi o filmu koji će zasigurno ostaviti trag u povijesti, nažalost po tragičnoj smrti jednog od glavnih glumaca, ali i po rekordnoj zaradi koju ostvaruje po kinima cijelog svijeta”, dodao je Juričić, koji je odmah po završetku ovog projekta prešao raditi “Pixels”, film koji će prema njegovim riječima obradovati ljubitelje retro video igara i dobrog humora. “Dugoročno planiram ostati u Kanadi i nastaviti svoju karijeru u filmskoj industriji”, zaključio je Juričić.

Digital domain osnovan je 1993. godine i osnovao ga je poznati redatelj James Cameron. U svom 22-godišnjem postojanju, Digital Domain je uradio vizuelne efekte za više od stotinu filmova među kojima i Titanic i Curious Case of Benjamin Button./Vecernji.ba

Odgovori