Dana 01.10.2014.godine u poslijepodnevnim i noćnim satima nastavljena je operativna akcija „Sigurnost 2“.

Nastavak akcije omogućen je na osnovu dobijenih saznanja prilikom kriminalističkih obrada osoba lišenih slobode u protekla 2 dana. Službenici sektora kriminalističke policije MUP-a SBK/KSB Travnik u nastavku akcije lišili su slobode 4 osobe osumnjičene za nedozvoljenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga.

Radi se o osobama inicijala E.S. rođen 1991. godine i F.H.rođen 1976. godine, oba iz Travnika, koji su na području Busovače lišeni slobode prilikom pokušaja isporuke opojne droge. Pretresom njihovog vozila marke FIAT-Punto, registarskih oznaka J97-E-774, pronađena su 23 paketića materije zamotane u aluminijsku foliju za koju se sumnja da je u pitanju marihuana. Pronađena je i određena količina bijelog praha za koji se pretpostavlja da je u pitanju opojna droga spid, količina novca, koji najvjerovatnije potiče od prodaje opojne droge te mobilni telefoni.

Kroz kriminalističku obradu navedenih osoba došlo se do saznanja da se u vezu sa izvršenjem krivičnih djela zloupotrebe opojnih droga mogu dovesti i osobe inicijala M.S, rođen 1975. godine i N.M. rođen 1990. godine, koji su lišeni slobode na području Travnika, gdje su i nastanjeni. Prilikom pretresa njihovih prostorija pronađena je veća količina materije za koju se sumnja da se radi o marihuani. Ista je bila zapakovana u 4 veća i nekoliko manjih pakovanja pripremljenih za prodaju. Također su pronađene i 3 automatske puške, od kojih je jedna na sebi imala i laserski nišan, 1 lovački karabin, puščana i pištoljska municija, 2 ručne bombe, optički nišan, te određena količina novca, mobilni telefoni i drugi predmeti.

Zbog sumnje na izvršenje krivičnih djela „Nedozvoljene proizvodnje i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238.KZFBiH ili krivičnog djela „Nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija“ iz člana 371. KZFBiH navedene osobe će nakon provedene kriminalističke obrade biti predati kantonalnom tužilaštvu Travnik na dalje postupanje.

Posljednja operativna akcija je samo jedna u nizu mjera u borbi protiv zloupotrebe opojnih droga na području našeg kantona, gdje su u posljednjih nekoliko mjeseci zabilježeni zapaženi rezultati u pogledu zapljene opojne droge i procesuiranja većeg broja osoba.

dsc 9933 800x532

Odgovori