Mještani naselja Bakovića i Gojevića iz okoline Fojnice revoltirani špekulacijama o velikim zalihama zlata i srebra u rudniku Bakovići i navodnim istraživanjima novootkrivenog rudnog bogatstva na ovim prostorima, uputili su pismo javnosti u kome iznose svoj stav o događajima koji su zadesili ovaj bosanski gradić i njegovu okolinu, te o nevoljama koje zbog toga proživljavaju tamošnji stanovnici.

Zlato se u Bakovićima kod Fojnice kopalo stotinama godina. Njegova ponovna eksploatacija se na prvi pogled činila kao mogućnost ekonomskog napretka cijelog kraja. Ipak, mještani obližnjih Bakovića, hrvatskog sela koje živi uglavnom od Zavoda Bakovići, od rudnika nema velike koristi. A neki mještani tvrde da će imati i štete jer rudnik je nepropisno blizu kućama.

Naravno, lokalne vlasti imaju svoju računicu, i smatraju da se rudnik isplati bez obzira na “sitnije” zamjerke.  Mještani naselja Bakovića i Gojevića iz okoline Fojnice revoltirani špekulacijama o velikim zalihama zlata i srebra u rudniku Bakovići i navodnim istraživanjima novootkrivenog rudnog bogatstva na ovim prostorima, uputili su pismo javnosti u kome iznose svoj stav o događajima koji su zadesili ovaj bosanski gradić i njegovu okolinu, te o nevoljama koje zbog toga proživljavaju tamošnji stanovnici.

Podsjetimo, Dnevnik.ba je u ožujku ove godine upozoravao na priču o „prokletom zlatu u Fojnici“ što možete pogledati u video prilogu.

 

U nastavku prenosimo pismo javnostima koje potpisuju Vlado Kuliš, Zdenko Milićević i mještani Gvožđanske doline.

„Cjelokupna situacija u našoj lijepoj Bosni i Hercegovini može se preslikati u gotovo svaki grad pa tako i u Fojnicu, jedan gradić okružen prelijepom prirodom i bogat kulturno-povijesnim naslijeđem.Počelo se špekulirati raznim informacijama o zlatu u Fojnici odnosno u mjestu Bakovići. Čak su pojedini portali prenijeli vijest kako neki neimenovani stručnjaci kažu da su zalihe zlata u rudniku Bakovići teške do četiri miliona tona, a srebra šest miliona tona!?! Neimenovani stručnjaci!?“,  navode u pismu.

Dodaju i kako  mnogi u Fojnici žive na rubu siromaštva.

„A mnogima koji žive u Fojnici je poznato da građani žive na rubu siromaštva. To možete vidjeti na osnovu privrede u Fojnici, biroa, te ljudima koji rade za plaće od 350-550 KM, a mjesečni troškovi života su im preko 1000 KM!Navodno da je svim građanima obećano po 10 kg zlata, da se ne moraju više mučiti sa malinama, žegama, preprodajom šumskih plodova, a ni raditi u firmama kojima se politički namješta stečaj da bi ih se zatvorilo! Blago Fojničanima kad ih se bude pitalo kako treba i u kojem smjeru da ide ekonomija Europe, s tolikim „zlatom“!“, navode nezadovoljni mještani u pismu javnostima.

 Općina šuti, a Hrvate se na ovaj način sustavno raseljava

„Počeli su radovi na rudniku Bakovići, tj. investitor BBM „tvrdi“ istražni radovi!? Znači, treba istražiti prvo da bi se uvjerilo da imaju te ogromne količine zl(atn)e rude!Navodna istraživanja su počela i trajala su, iako je sve bilo u sudskom postupku. Čaša se prelila kada su radnici pomenute firme počeli ulaziti u privatni posjed, ulaziti ljudima u njive, uništavati lokalne puteve i privatne šume, kada je počelo uništavanje lokalnog vodovoda, uznemiravanje mještana i korisnika Zavoda Bakovići… Normalno, općinske vlasti na ovo sve šute jer je tu uglavnom „neko“ stanovništvo koje nije nešto zanimljivo općini Fojnica, pa ako takvo stanovništvo i ne bude tu, nije neka propast, a možda se na tome i radi?! Jedne se sistemski raseljava, a druge se sustavno uništava!“, navode.

Ugroženi životi svih građana Fojnice
„Još je  veća uznemirenost građana nastupila zbog određene tajnovitosti i skrivanja „istražnih“ radova, jer je poznato, a i predstavnici firme su rekli, koje sve licence posjeduju i za koju vrstu radova.Stoga mještani izražavaju otvorenu sumnju u pripremu skladišta za odlaganje sumnjivih i štetnih materijala i otpada, a sve pod izlikom istraživačkih radova, jer je odjednom kao gljiva „niknuo“ ogroman objekat (farma pilića neće biti sigurno!). Naravno, nemaju se ni sve dozvole za gradnju jednog takvog objekta!“, navode i dodaju kako su ovim radnjama u opasnosti i potencijalno ugroženi životi svih građana Fojnice posebice u mjestima Pločar polje, Šćitovo, Ostružnica, Trošnjik, Bakovići, Lužina, Gojevići, Dusine i Deževica.

Mještani štite živote i domove

„Budući, da je došlo do ogromnog problema i potencijalne opasnosti i za Hrvate, i za Bošnjake i Rome, i ostale koji žive u Fojnici, mještani su instiktivno ustali da zaštite život i dom, a time i domovinu u kojoj žive od neprestanih svakodnevnih devastacija širom zemlje“, navode.

U pismu dodaju i kako su nedavno dokazivali nelegalnost izgranje mini elektrana na rijeci Željeznici a Općina i tada potajno radila protiv građana koji su naposljetku i dokazali legalnu obranu rijeke.

„U tome su ostali dosljedni, nisu dopustili da se prikaže njihovo zalaganje za rijeku kao jednonacionalno ( jer su Bošnjaci bili u strahu od vladajuće strukture u Fojnici ), trpjeli su svakakve provokacije, podmetanja, izrugivanja, ometanja, čak su i određeni policajci morali raditi pod pritiskom vladajuće strukture. No, ljubavlju prema svome mjestu ostali su ustrajni, a s vremenom i dobar dio komšija se ohrabrio i podržavao njihova nastojanja“ navode.

Tvrde kako im je jedina mogućnost da svojim tijelima brane prirodu Fojnice od bahatih investitora.

„ Evo, građani općine Fojnica i mještani Bakovića već više od petnaest dana čine to isto – svojim tijelim brane prirodu Fojnice i mjesto u kojemu žive od pohlepnih i bahatih investitora kojima ništa nije sveto i koji se bave sumnjivim radnjama na lokalitetu Bakovići. Mještani su svoje rekli i traže svoja prava, ali Općina šuti, Kanton šuti, Federacija šuti… Država, imamo li je ili lopovi imaju državu?!“, navode u pismu javnostima.

Stanje na rubu incidenta

„Zadnjih dana je investitor poslao neke od radnika i plaćene razbijače (u odjelima firme) koji stoje nasuprot ljudima i provociraju ih, da na taj način izazovu incident! Od 60 do 80 radnika razbijača stoji nasuprot mještana, koji svakodnevno plaše djecu i uznemiruju ih svojim prisustvom“, zaključeno je u  pismu.

Odgovori