Bosna i Hercegovina učinila je prvi korak ka članstvu u EU. Predstavnik naše zemlje, predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović predao je u Briselu aplikaciju Bosne i Hercegovine za prijem u Europsku uniju.

“Ovo je važan korak za narod u BiH jer je to prvi važan korak ka članstvu u Europskoj uniji”, izjavio je ministar vanjskih poslova Holandije Bert Koenders, zemlje koja predsjedava Europskom unijom.

Čović: Ovo će biti godina reformi!

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović nada se da će BiH vrlo brzo ispuniti uvjete koji su pred njom sada nakon što je aplikacija za članstvo predata Uniji.

“Zadovoljstvo mi je da u ime žitelja Bosne i Hercegovine, svih njenih kostitutivnih naroda i svih građana BiH s ponosom mogu kazati da smo pripremili sve ono što smo obećali za članstvo u EU. Imamo energiju da nastavimo sa ovim”, rekao je Dragan Čović.

On je govorio o socio-ekonomskim izazovima koji su pred BiH, ali je rekao kako se nada da će zajedničkim radom oni biti savladani.

“Ovo će biti godina velikih reformi u BiH i mi se nećemo zaustaviti. Želimo dostići susjede na evropskom putu”, rekao je predsjedavajući bh. Predsjedništva.

Europski zvaničnici Pozdravljeju europski put za BiH

Holandski ministar Koenders pozdravio je čin predale bh. aplikacije, te još jednom, ponovio da EU vodi intenzivnu politiku dobrodošlice za sve zemlje zapadnog Balkana.

“Podstičem vas da nastavite pozitivan zamah reformi u saradnji sa civilnim društvom”, rekao je Koenders.

On je naglasio da će Europsko vijeće razmotriti aplikaciju i kada bude uvjereno u reforme, staviće je, kako je rekao ministar, na viši nivo.

“Sve je na vama u BiH” rekao je Bert Koenders.

Čin predavanja aplikacije pozdravila je i visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federika Mogerini, koja je rekla da je ovo posljedica energije koju su uložile vlasti u BiH.

“Ovo je poruka za građane da ako političari rade složno, onda se mnogo toga može postići”, rekla je visoka predstavnica.

Europski komesar za proširenje Johanes Han istakao je danas u Briselu, uoči predavanja aplikacije, da članstvo u EU za BiH neće doći brzo, jer je to proces koji će trajati godinama, ali je dodao kako sada Bosna i Hercegovina definitivno ima konkretnu evropsku perspektivu.

Šta sada?

Nakon što svaka od država podnese aplikaciju za članstvo u EU dobija upitnik Evropske komisije takozvani “avi” na koji mora da odgovori. na primjer, u slučaju Republike Hrvatske on je sadržavao čak oko 4.000 pitanja na koje je hrvatska strana morala Evropskoj komisiji dati informacije.

Cijeni se kako će taj čin biti problematičan za Bosnu i Hercegovinu već u samom startu s obzirom da se većina podataka nalazi u popisu stanovništva, provedenog oktobra 2013. godine, čiji rezultati nisu objavljeni ni dvije i po godine nakon toga.

Uz davanje osnovnih podataka koji se odnose, na primjer, na broj stanovnika, Bosna i Hercegovina mora odgovore dati i o svom ekonomskom potencijalu, strukturi stanovništva u svim segmentima, kao i brojnim drugim pitanjima kao što je prilagođavanje pravnoj stečevini EU (acquis communautaire).

Osim što mnogi aplikaciju za članstvo BiH u EU smatraju preuranjenom, nerealan je i rok do kojeg vlasti BiH očekuju da bi Bosna i Hercegovina mogla dobiti status kandidata za EU, početak 2017. godine. Ovo bi značilo da bi BiH postala rekorder po kratkoći vremena u kome je dobila kandidatski status.

Najkraće je na kandidatski status čekala Makedonija, godinu i devet mjeseci, Crna Gora dvije godine, a Srbija dvije godine i dva mjeseca. Izuzetno dug rok i to iz drugog pokušaja, nakon što je prethodni odbijen, imala je Albanija. Na status kandidata ova zemlja je čekala čak pet godina i dva mjeseca.

Odgovori